VANIER is een coöperatief digitaal korte keten platform die producten van Oost-Vlaamse boeren en lokale producenten naar horeca en retail in regio Gent brengt.

Wat heb je al (bij)geleerd door te ondernemen?

We kenden in de opstart wat moeilijkheden in het vinden van de juiste logistieke partner en ook het juiste B2B IT-platform ontwikkelen was niet éénvoudig. Op zulke momenten kan je niet anders dan rustig blijven zoeken tot je het vindt! Bevragen bij concullega's kan ook helpen.

Wat ik hieruit geleerd heb? Het is belangrijker iets te ondernemen en te moeten bijsturen nadien, dan het niet geprobeerd te hebben!

Ik voel mij oprecht fier als ik mij bedenk wat wij hier in Gent realiseren :)

VANIER levert aan Lokaal

Welke personen/professionele partners hebben je geïnspireerd, geholpen, gesteund, … bij het starten van je zaak?

Stad Gent deed een open oproep met als uitgangspunt het opschalen van korte keten dankzij de Gentse horeca, grootkeukens en  winkels.

Zelf betrokken bij de Gentse Boerenmarkten vond ik zielsverwanten in Laurence Claerhout van de coöperatie Linked.farm en bij Groeinest Vzw.  Ook enkele boeren steunden ons. Samen wonnen we de open oproep en kregen een mooie financiële duw in de rug. Vanier ging van start in november 2018.

Duurzaamheid staat in dit verhaal centraal. Vanier kiest voor seizoensgebonden en lokale producten aan een eerlijke prijs, zonder veel verpakkingsafval. Door producenten uit de regio te zoeken, en te laten samenwerken, wordt het aantal voedselkilometers beperkt.

Bij Vanier worden alle producenten en klanten verenigd in een coöperatie, want we geloven dat we alleen door samen te werken ons voedselsysteem kunnen veranderen.

Hoe kwam je in contact met De Startersfabriek ?

We kenden de Startersfabriek uit de (sociale) media en werden door stad Gent in contact gebracht.

We willen graag ons netwerk uitbreiden met andere Gentse ondernemers die iets doen rond duurzaamheid. Dat kan ook ciriculaire economie zijn, want we zoeken steeds om producten ten volle te gebruiken bv verwerking van overschotten tot chutney, of een gesloten syteem tussen het kweken van vissen en microgroenten.

Op die manier willen we ook grootkeukens bereiken. Wij beleveren onze klanten met dagverse hoeveproducten in één levering. Wij staan erop dat de boeren eerlijk betaald worden.

VANIER

Waar vind je VANIER

Adres: 
Meeuwstraat 10, 9000 Gent
Telefoonnummer: