Dirk stapte eerder dit jaar in een bestaande starter na 20 jaar bij banken en mediaspelers gewerkt te hebben. Wij stelden hem enkele vragen.

Wie of wat heeft je geïnspireerd en gesteund bij je beslissing?

Ik heb meer dan 20 jaar bij banken en mediaspelers gewerkt. Grote ondernemingen dus. Binnen die bedrijven heb ik heel wat kansen gekregen en ben ik veel in contact gekomen met jonge innovatieve starters. Later in mijn carrière, toen ik mentor werd bij de Birdhouse was dat nog meer het geval. Deze enthousiaste starters zijn mij steeds blijven verbazen met hun dynamisme en innovativiteit. In die mate zelf dat ik in 2019 de beslissing heb genomen om in te stappen in een bestaande starter.

Hoe kwam je in contact met De Startersfabriek

Als je rondloopt in de Gentse “starters-scene” kom je de Startersfabriek quasi automatisch tegen. Daarenboven werd mijn vennoot Jeroen De Man genomineerd als rolmodel.

Wat vind je het leukste aan ondernemen

Het leukste aan ondernemen is meteen ook een van de meest schrikwekkende onderdelen ervan. Je bent letterlijk voor alles verantwoordelijk. Je moet de beslissingen zelf nemen en je kan de vruchten ervan plukken (of de gevolgen ervan dragen).

Gelukkig is er ontzettend veel solidariteit tussen de bedrijven. Je kan steeds bij collega ondernemers terecht met vragen. Daarnaast zijn er gelukkig heel wat organisaties en instellingen die je willen helpen zoals bijvoorbeeld de startersfabriek maar ook bijvoorbeeld de netwerkorganisaties, sociale secretariaten en banken.

Wat is één iets dat volgens jou onderschat wordt aan ondernemen?

Naast een goed idee moet een ondernemer ook geld hebben om te kunnen groeien. Voor de meeste mensen ligt dit voor de hand en een bezoek aan de bank is meestal één van de eerste dingen die startende ondernemingen doen. Het correct innen van facturen is echter ook een belangrijke financieringsbron die jammer genoeg teveel uit het oog wordt verloren. In een recente studie werd de kost van onbetaalde facturen voor de Belgische economie op 10 miljard Euro per jaar geraamd. 55% van de gefailleerde bedrijfsleiders zegt dat onbetaalde facturen een belangrijke impact hebben gehad op hun faillissement. Het is dus cruciaal dat ondernemers ook voor dit deel van de bedrijfsvoering aandacht hebben. Dit is dan ook waar Unpaid bedrijven mee wil helpen. Op basis van een wetswijziging in 2016 zijn wij er in geslaagd om dit proces snel, eenvoudig transparant en volledig online te laten gebeuren. Ondertussen hebben wij al meer dan 600 bedrijven die we helpen bij dit proces.

Waar vind je Unpaid

Adres: 
Port Arthurlaan 11, 9000 Gent
Telefoonnummer: