TWO FISH: 1 DJ duo, 2 verschillende sociaal statuten. Ontdek in hun verhaal welk statuut Xan en Louis kozen, waarom en wie hen daarbij heeft geholpen.

Prille starters

TWO FISH is een DJ duo dat funk, funk & beats en old school hiphop brengt op de dansvloer. Eigenlijk zijn we nog prille starters. We zitten nu in fase één, waarmee we zoveel mogelijk willen draaien. We willen ervaring opdoen én naamsbekendheid verwerven. De volgende fase is het maken van eigen remixen en uiteindelijk willen we (als muzikanten) ook live-elementen toevoegen aan ons optreden.

Waarom ondernemen?

Als DJ duo wilden we meteen van start gaan op een zo professioneel mogelijke manier. De vaak gebruikte KVR (Kleine Vergoedingsregeling n.v.d.r.) is voor ons geen optie omdat de overheid DJ’s niet als artiesten beschouwt. Om als professionele DJ gezien te worden, moeten we ons dan ook op alle vlakken als professional gedragen. Vandaar de stap tot ondernemen.

Sociaal statuut

We hadden een aantal online brochures gelezen over wat nu het beste statuut zou zijn voor ons (venootschap, eenmanszaak,…), maar die maakten ons niet veel wijzer. Daarom gingen we langs bij Durf Ondernemen! van Ugent. Drie kenners hielpen ons er goed op weg en verwezen ons verder door naar een ‘Experts Night’ van Gentrepreneur. Daar ontmoetten we iemand van Xerius die samen met ons alle mogelijke opties bekeek. Zo kwamen we elk tot een eigen sociaal statuut dat het best bij onze individuele situatie past. Eén van ons is zelfstandige in bijberoep en de andere is student-ondernemer. Deze keuze lijkt evident, aangezien alle begin moeilijk is en dit voor de DJ-wereld geen uitzondering is. Het is een wereldje vol talenten, waarin we ons nu moeten bewijzen dat we hier thuishoren. Hoofdberoep is momenteel niet haalbaar, maar is zeker een streefdoel!

Starten met ondernemen is...

Plots ga je van ‘twee gasten die wat plaatjes draaien’, naar een concept dat mensen serieus nemen. Een mindset die bij onszelf ook in die richting veranderd is. Deze stap zetten gaf onze drive nóg een extra boost. Wat zeker mooi meegenomen was :-)

De keerzijde van de medaille? De administratieve rompslomp! Dat was de enige barrière om officieel te beginnen met ondernemen. Toch moeten we toegeven dat het - achteraf beschouwd - een kleinere stap was dan we oorspronkelijk dachten. 

Advies voor andere starters

Wat we graag willen meegeven aan andere starters? Maak gebruik van de verschillende kanalen die beschikbaar zijn (De Startersfabriek, Durf Ondernemen, …) om advies te vragen. En luister hier ook naar. Er is een zekere graad nodig van startersarrogantie (lees: overtuigd zijn van je eigen concept), maar het is geen schande om hulp te aanvaarden. Weet dat zij de moeilijkheden van starters kennen en deze misschien kunnen omzeilen. En doe het gewoon! Kom uit je comfortzone en neem het risico! 

Zelf putten we ook veel energie uit de drive en overtuiging die we zien bij andere starters. Ook al hebben we andere ondernemingsdoelstellingen, toch kan je altijd iets leren uit hun ervaringen. Alles kan een les zijn!

two fish data

Waar vind je TWO FISH

Adres: 
Wellingstraat 38, 9000 Gent
Telefoonnummer: 

Wil je net als Xan en Louis je verhaal delen met andere Gentse starters? Mail naar karen.vanderbiest@stad.gent.