Maak kennis met Maarten. Hij waagde drie jaar geleden dé grote sprong naar zelfstandige in hoofdberoep met Studio MOWK. "Het is al een enorme leerschool geweest" zegt hij.

Goesting om te starten

Ik kom helemaal niet uit een ondernemersnest. Het was dan ook niet gemakkelijk om deze stap te zetten. Maar ik vond dat ik het mezelf verschuldigd was om dit te proberen. Ik voelde echt de goesting om voor mezelf te gaan werken. Om iets te doen met mijn vele ideeën en deze droom waar te maken. Ondertussen bijna drie jaar geleden heb ik de sprong gewaagd: onmiddellijk als zelfstandige in hoofdberoep. In het begin werkte ik nog samen met vorige werkgevers maar ondertussen zijn deze 'banden' doorgeknipt en werk ik enkel nog voor eigen klanten. De volledige steun van mijn partner was hierbij wel heel belangrijk. Want deze stap heeft een grote invloed op ons gezinsleven.

Studio MOWK - Gentse starter Maarten Makelberge

Krachten bundelen

Ik heb me meer en meer omringd door gelijkgezinde ondernemers en ik merk dat ik daar heel veel aan heb. Ik ben op mijn ondernemspad een aantal gelijkgestemden tegengekomen. Zij zijn actief in andere branches (zoals meubelmaker, productontwikkelaar, schrijnwerker, ondernemerscoach en zelfs organisator van feesten). De zoektocht naar een atelierruimte in de buurt van Gent was niet gemakkelijk maar uiteindelijk vond ik een ruimte samen met twee andere ondernemers. We zien elkaar dan informeel en helpen elkaar af en toe een handje, zowel praktisch als mentaal. Want elke ondernemer kent hoogtes en laagtes. Op moeilijke momenten merk ik dat het deugd doet om erkenning en herkenning te krijgen. Het ondernemen is een leerproces voor mij. Ik ben dankbaar voor de ontmoetingen en het gezamenlijk groeien. 

Mezelf continu heruitvinden

Ik heb onnoemelijk veel bijgeleerd door te ondernemen. Ik ben zoveel te weten gekomen over mezelf maar ook over boekhouding, klantenwerving, juridische contractvoorwaarden, projectcoördinatie en noem maar op. Ook over loslaten en mezelf continu opnieuw heruitvinden. Natuurlijk heb ik ook al struikelblokken gehad. Ik had het geluk dat ik al een aantal succesvolle projecten achter de rug had voor ik een keer met mijn kop tegen de muur ben gelopen. Als je alleen én op kleine schaal onderneemt, kan één groot project dat fout loopt grote gevolgen hebben voor de voortzetting van je activiteit. Dit was naast een pijnlijke zaak vooral ook een enorme leerschool voor de toekomst.

Studio MOWK - Gentse starter Maarten Makelberge

Voor - en nadelen

Het leukste aan ondernemen vind ik het gevoel te werken voor mezelf en een positieve impact te hebben in het leven van mijn klanten dankzij mijn ontwerpen. Ik leef om te kunnen creëren en liefst in samenwerking met gelijkgezinden. Maar ondernemen zou comfortabeler voelen mocht er een beetje meer ondersteuning of houvast zijn door middel van een meer uitgewerkte sociale zekerheid voor zelfstandigen. Ik sta ook voor eerlijk ondernemerschap. Ondernemen is niet gemakkelijk. Ik vind het belangrijk dat ik trouw ben aan mezelf en aan mijn principes. Ik wil mezelf ten allen tijde in de spiegel kunnen kijken. Ik zie wel andere manieren van zaken doen rondom mij. Wees dus een beetje op je hoede met goed vertrouwen. Maak bijvoorbeeld geen uitzonderingen op het laten ondertekenen van de offertes en het bijvoegen van contractvoorwaarden.

Kwalitatief klankbord

Zorg dat je een aantal betrouwbare mensen betrekt in je ondernemersidee en ga met mensen in overleg gedurende je traject. Vroeg of laat zal je keuzes moeten maken, teleurstellingen moeten verwerken en daarbij is een sparringpartner zeker nuttig. Iemand die weet wat er speelt en wat de context is op zo’n moment is zeer waardevol. Er zijn veel coaches op de markt voor ondersteuning tijdens het ondernemen. Zelf heb ik veel gehad aan de trajecten aangeboden door 'Compagnon de Route'.

"It’s better to regret something you did, than something you didn’t do.”

Ik zou zeker en vast mijn zaak opnieuw opstarten. Ik denk dat ik destijds wel begonnen ben met een naïeve blik op het ondernemen maar ondertussen weet ik dat men al doende leert. Een financiële buffer is trouwens ook geen slecht idee als je begint. En een goede pro-actieve boekhouder is ook een must have. Of ik mijn zaak opnieuw zou opstarten na een faling daar kan ik me moeilijk over uitspreken. Ik hoop dat, moest het ooit mislopen, ik toch de moed zou vinden om opnieuw voor mijn eigen dromen te gaan. 

Waar vind je Studio Mowk

Adres: 
Langestraat 184, 9000 Gent
Telefoonnummer: