Christophe Taveirne startte Soepbar Sordo om aan te tonen dat hij als dove ook een eigen zaak kan beginnen. Hij vertelt wat hem ertoe aanzette om de knoop door te hakken.

Waarom een eigen zaak?

Mijn ex was ook zelfstandige en heeft me op het hart gedrukt dat ik het als dove ook kon waarmaken. Door hem dag in dag uit bezig te zien in zijn zaak, is mijn respect voor zelfstandigen enorm gegroeid. Verschillende vrienden hebben me gesteund en me aangemoedigd om het toch te proberen.

Uiteindelijk heb ik de knoop doorgehakt omdat ik vond geen werk vond. Ik ben gedurende heel lange tijd werkloos geweest en ik zag dat daar geen verandering in zou komen. Toen heb ik de stap gezet om een eigen zaak te beginnen. De meest waardevolle partner bij de opstart was voor mij wel de VDAB, meer bepaald de GTB-dienst (een dienst die gespecialiseerde dienstverlening biedt voor personen met een arbeidsbeperking en hen begeleidt om een gepaste job te vinden en te houden. De dienst werkt nauw samen met de VDAB, nvdr). De vrouw die me daar begeleidde, is ook tolk Vlaamse Gebarentaal, wat heel handig was.

Ook het OOG (Ondersteuningspunt Ondernemers Gent) van de Stad Gent heeft me goed geholpen. Via de starterscontracten kon ik een deel van mijn investeringen recupereren, wat zeker ook goed van pas kwam bij de verbouwingen. De gelijkvloersverdieping van mijn woning, waar de zaak nu is, werd onder handen genomen. Daar moest bijvoorbeeld een professionele keuken worden geïnstalleerd.

Gentse starter Cristophe Taveirne Soepbar Sordo

Gelijkwaardigheid

Ik geloof dat iedereen de kans moet krijgen om gelijkwaardig in deze maatschappij te staan, dat elke persoon dezelfde kansen moet krijgen. Mijn soepbar is een koppig statement om aan te tonen dat ook ik als dove een eigen zaak kan beginnen.

Waar vind je Soepbar Sordo

Adres: 
Lange Steenstraat 2, 9000 Gent