Koen startte in 2015 met Olympus Mobility. We stelden hem drie vragen over zijn starterstraject. Lees mee!

Wie of wat heeft je geïnspireerd en gesteund bij het starten van Olympus Mobility?

Als spin-off van de Belgische spoorwegen is het evident dat mijn toenmalige collega’s en contacten in de openbaar vervoer sector mij veel inspiratie en steun gegeven hebben.

Het concept van Olympus Mobility vindt zijn oorsprong in de strategie van ‘genetwerkte mobiliteit’ van de NMBS groep in de periode 2010-2016. Ik kreeg toen de kans om nauw samen te werken met Jannie Haek, de toenmalige CEO van de NMBS-Holding om die strategie uit te werken. Zo creëerden we een parkeerbeheerder van de NMBS parkings,  werd de NMBS aandeelhouder van Cambio autodelen en richtten we een deelfietsbedrijf Blue-bike op. Tevens beslisten we om elektrische laadpalen op de stationsparkings te plaatsen en daarmee creëerden we een proeftuin elektrische voertuigen “Olympus”.

De NMBS zond mij als bestuurder naar Cambio waar ik in aanraking kwam met de andere aandeelhouders waaronder Taxistop en VAB. Van de ene partner leerde ik de pragmatische kostbewuste aanpak, van de ander het commercieel denken.

Dat bleek een zeer mooie combinatie als basis om een nieuw bedrijf te starten. Met als aanbod ‘Eén app en één factuur voor al je mobiliteit’. Ook wel omschreven als ‘Mobility as a service’.

 

Hoe vond je de weg naar De Startersfabriek?

Heel eenvoudig, de huidige manager van de startersfabriek, Olivier De Cock,  was de man die ik in 2011 opzocht om de proeftuin elektrische voertuigen genOlympus te leiden en tot een succes te maken. Het zijn de bomen die elkaar nooit meer tegen komen hé.

 

Wat vind je het leukste aan ondernemen?

Dat je kan creëren en sturen. Je kan impact hebben op onze maatschappij. Ook geeft het creatief en innovatief uitwerken van een nieuwe samenwerking heel veel voldoening.

En als je in de problemen zit weet dan: ‘De menselijke creativiteit is onuitputtelijk’.

Koen Van De Putte

Waar vind je Olympus Mobility

Adres: 
Ajuinlei 1, 9000 Gent
Telefoonnummer: