Barbara maakt met Nomige skincare op maat van je DNA. Het ondernemen gaat met vallen en opstaan. Toch haalt ze er veel voldoening uit: tevreden klanten zijn het mooiste compliment!

Barbara Geusens is de oprichtster van het huidverzorgingsmerk Nomige. Als wetenschapper verdiepte ze zich in de huidverzorging en was ze gedreven door haar wetenschappelijke bevindingen enerzijds en haar persoonlijke motivatie anderzijds. Nomige zorgt voor gepersonaliseerde huidverzorging op maat van je DNA. 

Waarom ben je gestart met ondernemen?

Dat kwam door een samenloop van omstandigheden. Ik zat namelijk al een tijdje te ‘broeden’ op het idee/concept, maar ik voelde dat de tijd er nog niet rijp voor was. De markt was er nog niet klaar voor, ikzelf had de juiste ervaring niet, ik leefde mij enorm uit in mijn destijds huidige job,… Pas bij de overname van het bedrijf vond ik dat het tijd was om te springen. Mijn sociaal statuut als zelfstandige is voltijds hoofdberoep nu. Mijn huidig project eist dan ook de volle aandacht.

Inspiratie?

Ik heb gaandeweg van veel mensen iets geleerd. Van mijn opa, mijn papa, enkele inspirerende proffen aan de universiteit, … Maar wellicht de meest ‘hands-on’ ervaring door mijn job bij Omega Pharma. Ik heb daar van verschillende mensen zeer veel geleerd. Er heerst daar een ware ‘intrapreneurship mentaliteit’ en daar ben ik heel erg dankbaar voor. Ik heb daar mooie kansen gekregen en leuke projecten mogen doen. Ook ben ik dankbaar voor iedereen die in mij geloofd heeft bij het opstarten van mijn zaak. En dan gaat dat voornamelijk over financiële steun. Zonder de steun van PMV, Vlaio & KBC, had ik deze droom nooit kunnen waarmaken. Sinds kort ben ik ook bezig met het starterscontract van stad Gent. Als starter kan je alle financiële steun goed gebruiken! Ik wil het namelijk investeren in nieuwe productontwikkelingen en marketing. De aanvraag zelf verliep vrij makkelijk aangezien ik de meeste documenten zoals een business plan en een financieel plan al had liggen. Daarna moest ik mij nog verdedigen voor de commissie. 

Wil je net als Barbara je droom waarmaken? Maar je ligt wakker van het financiële? Of je hebt andere vragen? Kom dan langs op het Starterssalon. Je ontmoet er verschillende experts die je een antwoord bieden op al je startersvragen. 

Wat heb je al (bij)geleerd door te ondernemen?

Dat het uiteindelijk altijd om mensen gaat. Als je de mensen niet juist behandelt, krijg je niets van ze gedaan. En als kleine speler is het niet altijd gemakkelijk om dingen af te dwingen of gedaan te krijgen. Je hebt nog niets bewezen, je bent risicovol en meestal breng je ook niet veel op. Goeie partners vinden is zoooo belangrijk. Ze maken of kraken je zaak! Zo heb ik ook geleerd dat er ook heel wat mensen rondlopen die het niet goed met je voor hebben. Dit merk je misschien niet altijd onmiddellijk, maar meestal vertelt je buikgevoel dit wel. Ik heb dus geleerd om meer en meer op dat buikgevoel te vertrouwen.

Frustraties, struikelblokken of problemen?

Foute keuze van partners, waardoor alles moeizaam gaat. Het is al moeilijk genoeg, een start-up, dus partners die zoveel (negatieve) energie (én geld!) van je vragen, kan je missen als kiespijn. Maar soms ben je al te ver in het project om de stekker eruit te trekken. Hoe ben ik daar mee omgegaan? Jammer goed gewoon ondergaan. En na afloop of oplevering van het project overschakelen naar andere partner/contractor. Het levert veel frustratie op weliswaar. Maar je leert er wel uit. Al kost je leergeld wel veel tijd en geld.

Het leukste aan ondernemen?

De vrijheid en variatie. Geen dag is hetzelfde! Je bouwt aan iets van jezelf en je leert zoveel op zo’n korte tijd. Veel daarvan is ook ‘problemsolving’ echter.

Wat zijn de mindere kantjes van ondernemen?

Boekhouding en de soms lange procedures voor subsidieaanvraag. Ik ben altijd heel goed begeleid geweest hoor, maar ik vind dit toch het minst leuke.

Soms zie ik er ook tegenop om weeral in het weekend te werken. En iedere avond. Sinds de start is er geen dag geweest dat ik niet gewerkt heb. Het laat je niet meer los. Het stopt niet. Dat is soms lastig, maar hoort erbij. Het is een meer dan dubbele full-time.

Welk advies geef je aan starters?

Doe niets overhaast. Maak je huiswerk grondig. Overloop op voorhand verschillende scenario’s en stem je financieel plan af op al deze scenario’s. Voor je in zee gaat met bepaalde partners of belangrijk leveranciers, dubbel check en doe je research. En laat ook je buikgevoel spreken! Stel jezelf ook de vraag of je bereid bent veel te werken. Indien hier het antwoord nee is, begin er dan maar niet aan.

Tips voor prestarters?

Praat met veel mensen, toets je idee af. Laat je niet overdonderen door de 1001 adviezen die je krijgt, maar filter het nuttige. Observeer en leer van de besten en probeer het nog beter te doen. En vertrouw vooral op jezelf. Je weet vaak veel beter dan wie ook wat je wilt. Dus geef het niet te snel uit handen omdat je denkt dat iemand anders het beter kan.

Terug in de tijd?

Mocht ik kunnen terugkeren in de tijd, zou ik zeker mijn zaak opnieuw starten omdat ik er enorm veel voldoening uit haal. Klanten die tevreden zijn van het product dat jij hebt gecreëerd, is het allermooiste compliment. Mocht ik falen, zou ik wellicht terug opnieuw starten. Gewoon omdat je kan leren uit je fouten en dan weet je tenminste ook hoe het niet meer moet. Als je eenmaal geproefd hebt van het ondernemen, denk ik dat het je niet meer loslaat. Het is soms ook eens goed om tegen de lamp te lopen. Zo kan je leren uit je fouten.

Waar vind je Nomige

Adres: 
Brouwersstraat 18, 9000 Gent
Telefoonnummer: 

Heb jij ook nood aan een klankbord? Aan advies of hulp van experts? Of gewoon een babbel met lotgenoten? Dan is het Starterssalon de geknipte plek voor jou! Je komt er vrij langs voor advies van expert-partners of kan een babbel slaan met andere starters. HIER vind je alle info.