Johan Engels zat na 27 jaar werken als hulpverlener aan het einde van zijn Latijn. Hij waagde de sprong naar een zelfstandige onderneming, maar deed dat niet alleen...

NOLOXBOX is de onderneming van Johan Engels waarbij hij als creatieve generalist zijn hobby’s weet te combineren in een aanbod als creatief productiehuis voor audio, video en grafisch design.

Het verhaal achter NOLOXBOX
Zo’n 4 jaar geleden werd ik geconfronteerd met mezelf: de jarenlange toewijding als hulpverlener had zijn grenzen bereikt met een burn-out als gevolg. Time-out, ik zat op mijn tandvlees en kreeg het advies me een aantal maanden exclusief toe te leggen op wat ik écht graag deed. Lang moest ik daar niet over nadenken: al heel mijn leven ben ik actief bezig met muziek, beeld en ontwerp. Ik maakte van de tijd gebruik om een oude droom uit te werken: mijn eigen full-cd opnemen met alles erop en eraan. Het bleek een ideale manier om mijn gedachten te verzetten en werd (tot mijn eigen verbazing) zelfs regionaal een groot succes. Gevolg: er kwamen verschillende mensen aankloppen voor hulp bij opnames, videoclips, webdesign en ander grafisch werk. Ik voelde me helemaal top, wat meteen een teken was dat het tijd werd om het werk weer aan te vatten. Dacht ik. Een klein jaar later voelde ik me opnieuw futloos en ‘op’. Het was duidelijk: ik zat als hulpverlener aan het einde van mijn Latijn en wou niet de collega zijn die om de zoveel tijd eventjes on-hold moest gaan. Tijd voor iets anders dus. Ik wist precies wat ik wou doen, maar of daar effectief geld mee kon worden verdiend was maar de vraag. Bovendien: de zekerheden opgeven en als zelfstandig ondernemer aan de slag gaan is voor een vader van 3, de gekende hoop huishoudelijke kosten en een hypotheek niet zo evident…
Een collega muzikant vertelde me over zijn stap naar zelfstandigheid. Vreemd genoeg bleek zijn verhaal bijna identiek aan het mijne: hulpverlener, burn-out en de sprong wagen. Maar hij had het niet alleen gedaan. Hij had hulp, ondersteuning en begeleiding van Starterslabo gekregen en adviseerde om me te informeren.

Mijn idee voor een zaak (een paraplu van audio, video en ontwerp) kwam in aanmerking voor een traject bij Starterslabo. Na 18 maanden opvolging stroomde ik op 24 oktober 2017 uit en ben met de volledige steun van mijn gezin onmiddellijk als full-time zelfstandige aan de slag gegaan.
Het is knokken, maar zo bevredigend…
Toegegeven: ik had al een beetje voorsprong. Zo was het niet nodig om grote investeringen te moeten doen. Al wat ik nodig heb, had ik al… ik ben al jaren bezig met home-recording, videomontage en ontwerp. Ik had al veel mensen ‘een plezier’ gedaan voor de letterlijke appel en een ei, dus ging ik van ‘toch een aantal (potentiële) klanten’ uit.
Doch, de categorie mensen (die wel eens wordt beschreven als de FFF - friends, family & fools) blijkt dik tegen te vallen als je ineens factureert voor je diensten. Sterker nog, je blijkt veel minder support te krijgen dan je zou denken, want wat je ooit als hobby deed (en gratis) kan je toch bezwaarlijk ‘werken’ noemen volgens sommigen. Het verbaast me nog steeds hoeveel mensen die term per definitie associëren met iets wat je tegen je zin moet doen, iets waarover je moet klagen of waarbij je zowat van het ene vrije weekend naar het andere leeft. Het verschil tussen weekdagen, weekends en feestdagen is voor mij altijd al troebel geweest: in de hulpverlening wordt daar geen onderscheid in gemaakt, het moet blijven draaien. Dus wat dat betreft is er niet veel veranderd. Ik werk elke dag, soms zelfs 16 uur aan een stuk. Het voelt echter niet zo aan. Iedere afgeronde opdracht geeft me telkens een gevoel van: YES, I DID IT! En tot dusver zijn mijn klanten allemaal zeer tevreden, dus dat doet er nog een schep bovenop.
Wel ben ik mij ervan bewust dat dit op lange termijn niet gezond is. Eigenlijk zelfs wat gekkenwerk. Het heeft momenteel allemaal te maken met de moeilijke ballans tussen tijdsinvestering en prijszetting. Voorlopig heb ik aan opdrachten geen tekort, maar in mijn achterhoofd blijft een vervelend stemmetje klinken: beter wat goedkoper aanbieden dan geen werk hebben. Ondertussen weet ik dat dit een verkeerde redenering is.

Gentse starter Johan Engels

Prijzen zetten: niet zo simpel, maar je leert snel.
Het is een open deur intrappen als ik zeg dat mond-aan-mond reclame de beste is. Tevreden klanten prijken graag met wat ze hebben aangekocht. Ik heb ondertussen geleerd dat wanneer klanten ‘loon naar werken’ hebben betaald (en er zich ergens wat moeite voor hebben moeten doen, zeg maar), ze veel meer waarde hechten aan hun product en er nog meer mee naar buiten komen. En zij komen terug wanneer ze een soortgelijk product nodig hebben. Voor je het weet heb je vaste klanten waarmee je een soort vertrouwensband hebt met wederzijdse loyaliteit . 

Ervaring toont aan dat wanneer ‘klanten die je een plezier wilt doen (lees: je prijs aanpassen aan hun budget)’ zien wat er allemaal mogelijk is, de verwachtingen evenredig stijgen. En dat, uiteraard, voor hetzelfde geld. Er zijn uitzonderingen (!), maar dit soort klanten maakt het soms best moeilijk. Bizar dat zij het (ondanks alle extra's) vaak houden op één opdracht, laat staan dat er een doorverwijzing komt. Misschien maar best.

Klanten die uitgaan van ‘de volle pot’ zijn des te enthousiaster als ze het resultaat zien en oprecht erkentelijk als er ook nog wat extra aan vast hangt. Zij zijn het die de juiste mond-aan-mond reclame in gang zetten. Ik leer alle dagen bij, maar één ding heb ik me alvast ter harte genomen: ik wil niet de reputatie van ‘goedkoop’ hebben, maar wel die van ‘kwaliteit en service’.

Het komt eigenlijk eenvoudigweg neer op dit: je kan geen onderneming uitbouwen met iets waar je hart niet ligt. Integendeel, het is een passie waar je iedere dag weer voluit voor gaat. Dus waarom zou je dit aan bodemprijzen ten grabbel gooien?

Advies voor starters?
Wie ben ik om als ‘groentje’ al adviezen uit te delen…
Ik kan wel enkele dingen meegeven waarvan ik zelf reeds het positieve resultaat gewaar word.

 • Basisopleiding ondernemen: gewoon doen!
  It’s part of the proces! Ook al heb je een hoger diploma waardoor je dat attest kunt verkrijgen zonder cursus volgen. Mijn opleiding als hulpverlener heeft me nooit iets bijgebracht over fiscaal recht, boekhouding, marketing, kortom ondernemen in zijn geheel. Maar toch kon ik het papiertje zo maar krijgen. Ik had het persoonlijk heel dom gevonden om de opleiding niet te volgen. Voor mij was het zelfs een soort openbaring, een queeste om een hoog resultaat te behalen. Het motiveerde mij nog veel meer om zelfstandig aan de slag te gaan, want door de opleiding (die ik volgde bij Syntra) had ik op zijn minst zicht op waaraan ik wou/zou beginnen.
   
 • Zelf de boekhouding doen?
  Als éénmanszaak met een enkelvoudige boekhouding heb ik voorlopig geen boekhouder nodig. Ik kan het voor mezelf zeer doorzichtig houden, uiteraard mede dankzij de opleiding en het traject bij Starterslabo. Ik ben echter van plan om ter controle een boekhouder onder de arm te nemen, maar ga het zelf blijven opvolgen. 
   
 • Sociale bijdragen en BTW
  Tja, wie geld verdient, moet er ook afgeven. Je kan er proberen onderuit te geraken door je business ‘donkerwit’ te kleuren, maar dat lijkt me als starter absoluut geen goed idee. Eigenlijk is het moreel gezien nooit een goed idee, los van het feit dat het tegen de wet is. Ik bekijk het niet als ‘verloren geld’, ik was er best trots op om de eerste keer mijn sociale bijdragen te betalen en de btw aangifte van het vierde kwartaal 2017 zelf af te handelen. Voor de eerste keer in mijn leven had ik ECHT het gevoel bij te dragen aan de sociale zekerheid van onze maatschappij. Klinkt misschien melig, maar ik voel me nu veel meer deel van het geheel omdat ik weet wat ik bijdraag. Voordien, als werknemer, gebeurde dat gewoon. Ik stond daar niet bij stil.
   
 • Budgetteer jezelf om paniek in de tent te vermijden.
  Het is aanlokkelijk om bij ‘een goede maand’ de geld-rem wat losser te zetten en al eens wat meer uit te geven. Ik heb mezelf echter voorgenomen om telkens van 50% uit te gaan: als ik 2000 euro omzet, gaat er onmiddellijk 1000 opzij om sociale bijdragen en later belastingen te coveren. Zelfs mijn uitgaven voor mijn firma doe ik van die resterende 1000 euro. Dat maakt het soms krap, maar wat zal ik blij zijn met de bonus die ik na aftrek van de belastingen later dit jaar overhoud… Het zal dan een beter moment zijn om eens iets extra uit te geven. Ook al omdat ik dan ongeveer een jaar bezig ben en meer zicht zal hebben op de continuïteit van mijn inkomsten.
   
 • Nog meer budgetteren…
  Sparen op de bank levert niet veel meer op, maar het is wel aan te raden om het jezelf wat moeilijker te maken als het gaat over beschikbaar geld. Ik had het daarnet over 50%, maar zelfs dat kan van het goede teveel zijn. Ik heb mezelf een ‘maximum loon’ afgebakend. Al wat daar boven binnenkomt, gaat op een aparte rekening als buffer voor minder goede maanden. Ik mag voorlopig alles behalve klagen, maar als ondernemer moet je altijd in je achterhoofd houden dat de ene maand de andere niet is terwijl daar bij de vaste kosten geen rekening mee wordt gehouden. Blijkt daar ineens een bedrag van ettelijke duizenden euro’s op de bank te staan, dan kan ik nog altijd eens de Bourgondiër uithangen… Beter voorkomen dan genezen.
Gentse starter Johan Engels

Tot slot
Voordat je de stap zet, overweeg het allemaal goed en wees eerlijk tegenover jezelf. Ik heb het geluk gehad om in het traject van Starterslabo al een zicht te krijgen op het mogelijk slagen van mijn idee. Zonder die kans/leerschool zou ik nu vermoedelijk in bijberoep iets op poten proberen zetten als proefperiode. Maar als je de stap zet naar volledig zelfstandig ondernemen, ga ervoor, geloof in jezelf en je zaak. Laat je niet ontmoedigen door tegenslagen of een periode van weinig klanten. Tenzij iedereen zegt dat je te duur bent, pas je prijzen niet te snel aan om toch maar klanten te hebben: het zijn jouw juiste klanten niet, want ze vragen 5 sterren voor de prijs van een motel. If they want to pay peanuts, they have to get monkeys to do the job.
Netwerken doe je beter in persoon. Verlies niet teveel tijd op sociale media om reclame te maken of een netwerk uit te bouwen. Interessante partijen hebben het doorgaans zelf te druk om zich daarmee bezig te houden. Steek beter wat meer ‘live-energie’ in potentiële partners, spreek af, beleg een vergadering. Kansen grijpen is gemakkelijk als ze ter beschikking zijn, maar het werkt sneller als je kansen creëert. Betrek zelf eens een andere partij voor een job, zelfs al lijkt het op het eerste zicht een concurrent. Durf wat uit te besteden, het komt vroeg of laat terug in een opdracht via die partij.
Alle succes gewenst aan iedereen!

Waar vind je NOLOXBOX

Adres: 
Pastorijstraat 34, 9940 Evergem
Telefoonnummer: 

Wil je net als Johan potentiële partners ontmoeten? Maak HIER  je startersprofiel aan en krijg toegang tot een ruim netwerk van deskundigen!