An Boone maakt met Mr. Manchette stijlvolle mannenhemden. Ze wil mannen overtuigen open te staan voor eerlijke en ecologische mode. Hoe? Dat deelt ze in haar verhaal.

Starten uit persoonlijke noodzaak

Mensen vragen me geregeld waarom ik met Mr. Manchette gestart ben. Het is eigenlijk begonnen uit persoonlijke noodzaak omdat we geen duurzame hemden vonden in mijn man zijn stijl. Bij wijze van grap suggereerde hij dat ik het dan zelf maar moest doen. En zoals het een goede echtgenote past, luister ik altijd naar mijn man. Wie me kent, weet dat dit niet helemaal waar is, maar zijn opmerking zette me wel aan het denken. Ik heb het idee even laten rijpen en een hemd voor hem gemaakt. De reacties waren zo positief dat ik een marktonderzoek gevoerd heb. Hieruit bleek dat er inderdaad vraag is naar stijlvolle ecologische hemden die op een eerlijke manier gemaakt zijn. Ik wou echter niet enkel ecologische hemden maken voor wie er actief naar op zoek gaat. Met Monsieur Manchette willen we mannen aansporen open te staan voor eerlijke mode. Vandaar onze slogan: Uncuff your style.

Gentse starter Mr Manchette

De rode draad doorheen ons ondernemersverhaal

Het belangrijkste criterium om kledij te kopen is het uitzicht. Niemand koopt kleren die hij of zij niet mooi vindt. Dus ook bij ons staat dat bovenaan. Dat we enkel werken met ecologische stoffen en eerlijke productie is voor ons een evidentie, maar dat zie je niet aan de hemden. We kiezen voor hemden die zowel formeel als informeel gedragen kunnen worden. De ene dag draag je het hemd onder een pak en later op een jeans. Hierdoor kunnen klanten spelen met hun stijl en hemd.

Ieder hemd dat we verkopen is een stap vooruit richting slow/fair fashion en onze bescheiden bijdrage aan een mooiere wereld. De positieve reacties en complimenten van klanten zorgen nog iedere keer opnieuw voor een klein overwinningsgevoel.

Onlangs vergeleek ik het pad van Mr. Manchette met de Himalaya beklimmen, er zijn immers al heel wat uitdagingen geweest en er zullen er nog veel volgen. De Himalaya is ons metaforische doel. Een hoog doel, zeker omdat er soms dagen zijn dat het lijkt alsof ik met de fiets niet eens de brug op raak. Voor de meeste uitdagingen geldt echter dat mijn uiteindelijke, nieuwe oplossing me een stap dichter brengt naar hemden die nog stijlvoller, nog ecologischer of nog eerlijker zijn. Zonder tegenslagen is het nu eenmaal moeilijker groeien.

Zo vond ik het verschrikkelijk dat onze hemden steeds verpakt werden in een plastiek zakje. Daarnaast is er een plastiekje in en rond de kraag en een karton waar het hemd rond gevouwen wordt. Als ik naar een beurs ging, dan had ik echt een berg afval. Ik werd er bijna misselijk van. Want zoveel afval voor een ecologisch merk, dat kon toch niet. Daarnaast kreeg ik de opmerking dat het verhaal van Mr. Manchette niet altijd duidelijk was in de winkels. Ik heb beide problemen samen aangepakt. Mijn productieatelier in Portugal stuurt zijn stofaval naar een bedrijf (in de buurt) waar het verwerkt wordt tot papier. Met dit recycleerde katoenpapier heb ik banden laten ontwikkelen die rond de hemden gaan. Alles blijft netjes op zijn plaats én op de banden staat het verhaal van Mr. Manchette in kernwoorden. Het geeft extra cachet aan de hemden én iedereen ziet in één oogopslag waar we voor staan.

Gentse starter Mr Manchette

Hulp aanvaarden

Als starter doe je er goed aan om een open geest te hebben, om steeds te luisteren naar raadgevingen van anderen. Je hoeft het niet met alles eens te zijn, luisteren kan geen kwaad, je kan er enkel door bijleren.

Al vanaf het prille begin heb ik een bootcamp sociaal ondernemen gevolgd via bedrijvencentrum De Punt. Daar kwamen alle aspecten van het ondernemerschap aan bod, telkens met het oog op een zo groot mogelijke sociale impact. Het was tijdens het bootcamp dat ik besliste om een echt marktonderzoek te voeren. Tot op vandaag blijft De Punt me volgen en staan ze nog steeds klaar om feedback of advies te geven. Ook via de Sociale Innovatiefabriek ben ik reeds met heel interessante mensen in contact gekomen.

Daarnaast heb ik ook veel aan contacten van collega-ondernemers uit andere sectoren. Zij pakken bepaalde problemen soms op een totaal andere manier aan wat heel verrijkend kan zijn. Ook de steun van mijn man is heel belangrijk voor Mr. Manchette. Hij is niet alleen mijn muze en klankbord. Hij zorgt hij er regelmatig ook voor dat ons huishouden blijft draaien en dat onze kinderen op tijd eten krijgen en propere kleren hebben.

Soms vraag ik me af of ik opnieuw met Mr. Manchette zou beginnen met alles wat ik ondertussen weet. Eerlijk? Ik weet het niet altijd. Misschien hangt mijn antwoord af van het moment waarom de vraag me gesteld wordt. Doordat ik geen mode-achtergrond heb, heb ik het mezelf zeker niet eenvoudiger gemaakt. Maar spijt dat ik ermee gestart ben, heb ik zeker en vast niet. Het grapje van mijn man is ondertussen bijna 4 jaar geleden en ik kan me geen leven zonder Mr. Manchette meer inbeelden.

Aan prestarters raad ik toch aan om iets meer bij hun leest te blijven. Je maakt het jezelf veel gemakkelijker wanneer je dat doet.

De stappen naar Mr. Manchette zijn ook heel geleidelijk gegaan. In het begin combineerde ik het met fulltime werken, later met 4/5 werken en tot begin 2018 met halftijds werken. Halftijds werken en halftijds ondernemer zijn was voor mij de moeilijkste periode. Ik had het gevoel een slechte werknemer te zijn, een slechte ondernemer, een slechte moeder (van 3 kleine kinderen) en nog een veel slechtere echtgenote. Momenteel geniet ik van een jaar tijdskrediet en is de balans veel meer in evenwicht. Ik voel dat ik nu pas vol voor Mr. Manchette kan gaan en dat merk ik ook aan de resultaten. Op 1 maart 2019 zet ik de laatste grote stap naar fulltime zelfstandige.

Gentse starter Mr Manchette

Waar vind je Mr. Manchette

Adres: 
Zenobe Grammestraat 63, 9040 Sint-Amandsberg
Telefoonnummer: 

Ieder seizoen komen er nieuwe verkooppunten bij. Bekijk op de website waar in jouw buurt je Mr. Manchette vindt.

Tijdens de warmste week schenkt Mr. Manchette 10% van de online verkopen aan Solid. Niet aarzelen dus!