Jonge starters Joke, Quinten en Evelien versmelten elk hun eigen passie en dromen tot één gemeenschappelijke zaak: The Manufactory. Joke vertelt graag hoe die stilaan vorm krijgt.

The Manufactory - een inspirerende 'hangout'

The Manufactory is een 'record bar' en 'maker store' in de Onderstraat, in het teken van Belgische makelij. De bar zorgt voor een laagdrempelige toegang tot unieke artiesten. De winkel stelt deze diepgaand tentoon. Daarnaast is er ook een atelierruimte en evenementen zullen de producten vlakbij het publiek brengen. Op die manier zorgen we voor een geëngageerd publiek, vol interesse in nieuwe ontdekkingen en op zoek naar een inspirerende 'hangout'.

De trigger om de stap te wagen

Ik en Evelien zijn al enkele jaren bezig met onze eigen designlabels. Ik focus mij op verlichting en keramiek, terwijl Evelien vol voor textiel gaat. Hierdoor kwamen we de hele tijd in contact met boeiende, talentvolle artiesten. De drang groeide om die makers zelf ook in de spotlights te plaatsen. Het idee zit al enkele jaren in ons hoofd, maar we misten nog wat ervaring en de trigger om de stap te wagen. 

Tegelijkertijd is Quinten met 33-45 Magazine bezig met zijn eerste ‘onderneming’. De passie voor muziek en verhalen was de grootste inspiratiebron. Na wat ervaring in project management waagde hij de sprong. 

Starten doe je niet alleen

Als koppel kenden ik en Quinten elkaar uiteraard al, maar de start van de professionele relatie kwam er bij het Refill event begin 2018 (stad Gent). Tijdens enkele pitches hoorden Evelien en Quinten elkaars visie voor de eerste keer. Deze was moeilijk van elkaar te onderscheiden, alleen was de ene toegepast op muziek, de ander op design. Vanaf dan zijn we samen beginnen uitkijken naar panden en de ideeën zijn volledig samengesmolten. Het klikte gewoon. Die pandenzoektocht heeft alles wel een nieuwe dimensie gegeven. Daar is alles werkelijk geworden. 

Op dat moment had Quinten de eerste fase al doorlopen. Hij was al naar enkele startersevenementen geweest tijdens de opstart van 33-45 Magazine en heeft alle mogelijke informatie gezocht om zicht te krijgen op het leven als zelfstandige. Zo ging hij naar een Starterssalon voor wat algemene informatie, waar hij ondermeer iemand van Ulule ontmoette. Ook gingen we samen naar een Starters Up Date waar we in contact kwamen met het OOG (stad Gent), WinWinner, Unizo en KBC Bank & Verzekeringen.
Ook staken we ons licht op bij lezingen en infosessies van enkele partners van De Startersfabriek: Flanders DC, Ministry of Makers, VLAIO en Gentrepreneur. Je ziet, we hebben echt wel véél informatie gezocht. En De Startersfabriek zorgde hier voor een ideaal netwerk. Ben je aan het verkennen of worden de ideeën concreet? Op elk niveau kan je er terecht voor vragen. 

Maar de eerste steun kwam van thuis uit. Ieder van ons heeft zelfstandigen in het gezin, dus we hebben toch al wat goede voorbeelden. En zeker in de huidige fase van de opstart en crowdfunding merken we dat vrienden en familie onze grootste steun zijn. 

Tijdens de opstartfase hebben we vooral geleerd dat je niet alles alleen kan doen. Ieder van ons heeft unieke capaciteiten die perfect complementair zijn aan de anderen. Maar dan nog botsen we vaak tegen een muur en moeten we weer op zoek naar nieuwe informatie. Je verhalen, positief of negatief, tegen anderen vertellen levert alleszins enorm veel feedback op. Daar kunnen we dan weer mee verder. Geduld is wel erg belangrijk. Dat is niet bij iedereen het sterkste punt. (Vooral niet bij Quinten!)

Gentse starters Joke, Quinten en Evelien - The Manufactory

Alternatieve financiering

Het grootste struikelblok was bij ons echter onze leeftijd. We zijn 27, 26 en 24 jaar en dan word je niet altijd even serieus genomen. Het is dus even zoeken hoe je het best je verhaal brengt. Uiteindelijk moet je vooral je eigen ding doen. Zo krijg je ook het meest gepaste resultaat. 

Wanneer het over financiering gaat, kan je dan niet steunen op een eindeloze bankrekening van voorgaande succesvolle ondernemingen. Bovendien wilden we de onderneming 100 % van onszelf houden. Dan moet je creatief zijn om de juiste financieringsmix te pakken krijgen. Zo kwamen we uit bij een combinatie van eigen inbreng, leningen en crowdfunding. Er is niet één juist antwoord. Je moet vooral zoeken naar wat juist aanvoelt voor jouw plannen. 

Je eigen droom najagen

Het leukste aan ondernemen is vooral je eigen dromen najagen. We kunnen onze passie dagelijks uitvoeren en verwerken zo elk onze eigen doelstelling in de zaak. Of het nu gaat over het showcasen van lokale artiesten, een duurzaam alternatief bieden voor alledaagse producten of simpelweg een aangename plek creëren voor onze vrienden, alles kan! Da’s gewoon een tof gevoel. 

Ons plan is ook jonge artiesten te begeleiden in de eerste stappen, dus dan is het gewoon goed om alle stappen te moeten doorlopen en de obstakels te moeten overwinnen. 

We zijn ook net gestart met een crowfundingcampagne. Ons doelbudget is €5000 euro. Wie wil kan ons steunen door koffie, aperitief, ontbijt, ...  op voorhand kopen, om deze dan vanaf 1 december in te ruilen in onze nieuwe zaak!

Waar vind je The Manufactory

Adres: 
Onderstraat 21, 9000 Gent
Telefoonnummer: 

Wil je deel uitmaken van The Manufactory? Top! Steun dan HIER hun crowdfundingcampagne via Ulule en reserveer alvast je aperitief, ontbijt, gepersonaliseerde rugzak, ... Je hebt tijd tot 23 november!