Lisa Deridder heeft met Lost in Pablos een mannenkledingwinkel op de Gentse kaart gezet waar je unieke, jonge & duurzame merken vindt, mét focus op persoonlijke styling & maatwerk.

Lost in Pablos - Hoe het allemaal begon

Na 14 jaar werken in de mannenmode had ik een enorme behoefte om mijn eigen weg in te slaan. Ik had al voor verschillende bedrijven gewerkt  – Villa Verdi, Nicole Men, Butch, Café Costume – en op die manier veel verschillende ervaringen opgedaan. Die inspireerden me om een concept uit te bouwen dat een mix is geworden van de dingen waar ik me het liefst mee bezighoud: made to measure, mijn eigen selectie aan kledingmerken en accessoires, én persoonlijke aandacht geven in een aangename sfeer. Op dit moment ben ik met Lost in Pablos werkelijk mijn droom aan het verzilveren. Het vraagt veel, maar de voldoening die het ons geeft, mij en mijn man, is zo groot. Ik spreek van ons en ons beiden omdat een zaak opstarten en runnen een hele aanpassing betekent in je leven, ook in je leven als koppel. Je moet er samen voluit voor kiezen, want alleen dan ben je sterk genoeg. Mijn man steunt me volop en werkt mee achter de schermen. Ik hoop met heel mijn hart dat we mogen groeien en slagen met Lost in Pablos, onze kleine onderneming.

Een eigen zaak starten doe je niet alleen

Mijn man had eerder al een eigen zaak, en heeft dus ervaring met het schrijven van een businessplan. Daarnaast konden we rekenen op onze boekouder van bo'fis die ons financieel plan stap voor stap mee op punt heeft gezet. Voor het marketinggedeelte kreeg ik veel input van een vriendin die vertegenwoordiger is van een sterk merk. Zij raadde me aan om een powerpointpresentatie te maken die een beknopt beeld zou geven van de zaak die we opstartten: zowel inhoudelijk als qua sfeer van het concept. In vier slides gaf ik de kern van onze zaak weer in woord en beeld, en dat heeft het businessplan versterkt. Het heeft me ook enorm geholpen om de merken waarmee ik wou samenwerken te overtuigen. 

Het handelspand dat we huren kwam al enkele maanden voor de opening van onze zaak vrij. Om die periode financieel te overbruggen hebben we geprobeerd het pand tijdelijk aan pop-ups of galerijen te verhuren. De mensen van het OOG (nvdr Ondersteuningspunt Ondernemers Gent - Stad Gent) hebben ons geholpen met de wetgeving en de pop-uphuurcontracten. Ook hielpen ze ons te zoeken naar partners voor de tijdelijke invullingen van het pand.

Gentse starter Lisa Deridder

Mannenkledingwinkel: draagbaar + betaalbaar + kwaliteit

Lost in Pablos is een mannenkledingwinkel. Heel bewust gebruik ik het woord boetiek niet. Met Lost in Pablos wil ik het gat opvullen tussen de klassieke boetiek en de mainstream kledingketens. Mijn winkel heeft een eigen stijl, richt zich op mannen van 25 tot 100 en focust op service. Mijn criterium voor het uitkiezen van de merken is draagbaar + betaalbaar + kwaliteit. Ik ga gericht op zoek naar vooral Scandinavische & Europese merken die nog niet zo gekend zijn bij het grote publiek. Ze moeten wel uniek zijn door hun speciale stoffen, originele prints of tof verhaal. Ik verwijs hierbij naar het merk Livid. Vanuit een grote passie voor vakmanschap en duurzaamheid startte stichter Jens Olav Dankertsen zeven jaar geleden dit jeansmerk op. Hij leerde zelf jeans naaien en gaf de verschillende fittings de namen van zijn vrienden, elk met hun eigen lichaamsbouw.

Draagbare en betaalbare mannenkledij in Lost in Pablos

Geklede mannenkleding én meer in Lost in Pablos

Naast de dagelijkse mannenkleding bied ik kostuums en blazers aan van mijn eigen ‘Lost in Pablos’-label, en uiteraard ook kostuums, blazers en hemden op maat. Voor de kostuums werk ik samen met een atelier in Portugal. De hemden op maat worden in Polen gemaakt. Lost in Pablos is sterk in trouwpakken en alle accessoires om het totaalbeeld van de bruidegom af te werken. Je vindt er niet alleen kledij, schoenen en accessoires, maar ook decoratiestukken, tafels en stoelen van het Gentse Roark. Je treft er ook collages, tekeningen en schilderijen aan van onze buren van de galerij en winkel Deneef & Goemaere.

Wat heb ik als ondernemer bijgeleerd?

Ik heb geleerd beter om te gaan met de tijd. Een dag is zo om en daardoor moet je wel kort op de bal spelen. Ik heb mezelf veel beter leren kennen en blijk een stuk veeleisender te zijn dan ik altijd heb gedacht. Zo heb ik weinig ervaring op het vlak van sociale media, en dat beschouwde ik echt als een gemis. Ik ben gaan luisteren bij meer ervaren vrienden en collega-winkeliers en ben ook te rade gegaan bij professionals die me wegwijs hebben gemaakt. Voor mij was dat een echte must. Gelukkig is niet alles aan ondernemen een must, verre van zelfs. Ik houd van de vele uitdagingen die mijn pad kruisen. Ik kies nu zelf de weg die ik inga en houd alle touwtjes zelf in handen. Ik heb ook al enorm veel toffe mensen leren kennen in de winkel.

Ondernemen is een uitdaging

Je ontsnapt niet aan de onzekerheid die samengaat met ondernemen. Zeker als beginnende onderneming is het moeilijk om te voorspellen wat de (financiële) toekomst ons brengt. We zijn ook vrij afhankelijk van de politiek die gevoerd wordt. Uit mijn prille ervaring neem ik toch al de volgende zaken mee. Het is broodnodig om genoeg tijd te nemen om een goed plan op te stellen, en om daarna een duidelijk stappenplan richting uitvoering te volgen. En om daarbij zeker mijn intuïtie niet uit het oog te verliezen. Mijn advies? Volg je gevoel en vertrouw op je ervaring en werk samen met partijen die je kunnen helpen.

Draagbare en betaalbare mannenkledij in Lost in Pablos

Waar vind je Lost in Pablos

Adres: 
Onderstraat 28, 9000 Gent
Telefoonnummer: 

Wil je ook graag jouw verhaal in de kijker zetten? Laat het ons weten via e-mail naar: debbie.derycke@stad.gent