Student-ondernemer Alex Scharpé ondervond als buitenlandse student in Barcelona problemen om 'zijn was te doen'. Met Limpio Online wil hij daarvoor een oplossing bieden.

Hoe het allemaal begon

Ik ben 21 en studeer handelswetenschappen aan Ugent. Het idee voor Limpio Online kwam er toen ik als Erasmus student een tijd in Barcelona verbleef. Ik vond het niet evident om er op een goedkope/flexibele manier mijn was (en strijk) te doen. Dat probleem wilde ik linken aan de alsmaar groeiende 'sharing economy' door een 'peer-to-peer' platform te bouwen waar personen die hun was/strijk willen (laten) doen gelinkt worden aan particulieren die die dienst willen verlenen aan een afgesproken prijs en voorwaarden. Het platform wordt gebouwd door informatica studenten aan de Ugent. Graag zou ik het lanceren in oktober, bij de start van het nieuwe academiejaar.

Limpio Online is dus een online deeleconomie platform rond was- en strijkdiensten. De ambitie is om met Limpio Lonline dé referentie te worden voor het was- en strijkgebeuren onder internationale studenten in Gent. 
De nieuwe wetgeving rond de deeleconomie in België (€ 6000 jaarlijks onbelast bijverdienen) is een grote boost voor het ganse deeleconomie gebeuren in België. Als starter wil ik hier graag mee op de kar springen en van Limpio Online een begrip maken in de deeleconomie rond was- en strijkdiensten.

Rolmodel Karel Lootens

Ik zag begin juni de oproep van De Startersfabriek 'Rolmodel zoekt starter'. Ik stelde me kandidaat en kreeg Karel Lootens (Wooncoop) als mentor! Mijn peter heeft me ondertussen al op enkele vlakken 'de weg' kunnen wijzen. Zo is het is als starter niet altijd evident om met de juiste mensen in contact te komen. Via Karel zijn netwerk kan ik nu zelf in contact komen met verschillende spelers die van dienst kunnen zijn voor Limpio Online.

Wil je graag volgen wat Alex zoal leert van zijn peter Karel Lootens? Dat kan! Je vind HIER geregeld een update van het peter/meterschapstraject!

Gouden raad: kom met je idee naar buiten!

Het belangrijkste wat ik hierrond zou kunnen meegeven is dat je met het idee moet naar buiten durven komen en niet bang mag zijn dat iemand anders ermee zou gaat lopen. Als je echt denkt dat uwjouw idee of uitvinding innovatief genoeg is, durf dan de mening vragen van personen die je kan vertrouwen. Er zijn altijd aspecten van de business waar je zelf nog blind voor bent, andere personen kunnen je hierbij helpen.
Eens je echt denkt dat je klaar bent om het idee te gaan testen, probeer dat dan door een 'Minimum Viable Product' - een heel simpele basisversie van je dienst of product - op de markt te brengen. Via de feedback die je krijgt van klanten/leveranciers/partners kan je jouw concept constant te optimaliseren. Dit is waar ik nu zelf ook voor sta.
Ook het boek ‘The Lean Startup’ van Eric Ries vind ik een echte aanrader! Dat boek is voor mij de ideale leidraad geweest voor het starten van een onderneming. 

Gentse student-ondernemer Alex Scharpé

Waar vind je Limpio Online

Adres: 
. ., . .
Telefoonnummer: 

Wil je ook graag jouw verhaal in de kijker zetten? Laat het ons weten via mail naar: debbie.derycke@stad.gent