Een interview deze keer. Hannes Hauwaert heeft dyslexie. Net dat heeft hem geïnspireerd om zijn eigen zaak te starten: Karaton. Een educatieve game voor kinderen met dyslexie.

Wat heeft je ertoe aangezet om te (starten met) ondernemen?

"17 jaar geleden ontdekte men dat ik een heel zware vorm van dyslexie heb. Ik moest voortdurend extra oefenen, waardoor ik als kind echt een depressie gekregen heb. Ik was toen de enige van mijn klas die dyslexie had en dat was behoorlijk stigmatiserend.
Wanneer ik in mijn laatste jaar beeldende vormgeving in Sint-Lucas de opdracht kreeg om voor een vrij project terug te gaan naar wat er zeer veel impact op mijn leven had gehad, ontdekte ik dat de tools die voorhanden waren voor dyslexie nog steeds dezelfde waren als die tijdens mijn kinderjaren. Daar ontstond het idee om een soort van spel te maken voor jongeren met dyslexie.

3 jaar geleden schreven we ons in voor Telenet Kickstart, een acceleratorprogramma. We geraakten bij de laatste 8 van in totaal 220 kandidaten. En tenslotte bij de 4 finalisten. Toen ging de bal echt aan het rollen! We gingen naar New York, kregen startkapitaal, ontvingen subsidies van VLAIO, …
Ondertussen zitten we in het imec.istart-programma en we zitten bij Start it @KBC. We hebben ook mobiele app ontwikkeld. Het is vergelijkbaar met Mindcraft, maar dan wel academisch onderbouwd. We werken hiervoor samen met HoGent.
Ons verdienmodel? We verkopen licenties aan logopedisten en aan ouders. Het is zeker de bedoeling om hiermee op te schalen. We richten onze pijlen eerst naar Nederland en nadien het VK en de VS."

Je spreekt van ‘we’. Wie zijn de andere personen achter HAPPS?
"Oorspronkelijk was ik alleen. Ondertussen zijn we met 4: mijn broer kwam erbij en 2 programmeurs, en een stagiair ook."

Gentse starter Hannes Hauwaert en het Karaton team

Wie heeft je geïnspireerd bij het starten van je zaak?
"Richard Branson, absoluut! Een selfmade man, en hij heeft ook dyslexie. Zijn motto: ‘Screw it, Let’s Do It’! En ik kan me daar helemaal in vinden!"

Wat heeft ondernemen je al bijgebracht? 
"Het allerbelangrijkste: durven beslissen, maar ook durven herbeginnen. Soms moet je kunnen zeggen: we smijten alles in de vuilbak! Ook al heb je er al veel tijd of geld in geïnvesteerd.
Ook dat human capital zeer belangrijk is, het potentieel van de mensen waarmee we samenwerken."

Welke struikelblokken ben je al tegengekomen?
"Toch wel al enkele eerlijkgezegd… Stress vooral, maar ook financieel. We zitten met ons product in de educatieve wereld en dat is een moeilijke sector. Ook blijft er weinig tijd over voor een sociaal leven. Soms wordt je zodanig ondergedompeld in wat je doet, dat je er niet uitgeraakt. Ik kan het ook zeer moeilijk allemaal van me afzetten.
En 'neen' zeggen, dat is ook iets wat ik enorm moeilijk vind."

Wat vind je het leukste aan ondernemen?
"Zelfstandig zijn, in de letterlijke zin van het woord. Je kan alles zelf beslissen, maar anderzijds moet je natuurlijk ook alles zelf beslissen. Met heel grote 'highs', maar ook heel grote lows tot gevolg.
Het product bestaat nu 1 jaar en de mensen beginnen het te kennen. We krijgen daar reacties op, ook van de ouders en de kinderen zelf. Dat is echt tof en geeft ons een extra boost."

En wat vind je dan minder leuk aan ondernemen?
"Administratie en boekhouding zijn niet echt mijn ding. Maar ergens is dat voor mij wel een houvast. Zo blijf ik beter op de hoogte te van waar we naartoe gaan en kan ik alles beter opvolgen."

Welk raad zou je geven aan anderen die een idee hebben om een zaak te starten?
"Met stip op nummer 1: laat het niet bij een idee! Blijf er niet mee zitten. Kom ermee naar buiten en praat erover met anderen.
En ook: doen! Zeker als je nog student bent. Je hebt nog maar weinig verbintenissen. Nog geen financiële zorgen. Dat vind ik het uitgelezen moment om ermee te beginnen!"
Zoek een keigoed team. Mij oorspronkelijke co-founder was een van m’n beste vrienden. Maar hij moest uiteindelijk afhaken. Teveel stress. Zonder mijn teamgenoten stonden we nooit zover als we nu staan.

Dan als afsluiter: mocht je kunnen terugkeren in de tijd, zou je het opnieuw doen?
Jazeker. En ik zou niet persé dingen anders doen omdat je leert uit je missers. Het is een leerproces en je hebt die fouten nodig. Het hoort er gewoon bij! Dat is ook waarnaar ik op zoek ga in de verhalen van andere starters: wat zijn hun tegenslagen? En wat hebben ze eruit geleerd? Daar mag van mij gerust veel opener over gepraat worden!

Waar vind je Karaton

Adres: 
F. Lousbergskaai 106, 9000 Gent
Telefoonnummer: 

Dat het toffe gasten zijn bij Karaton, dat zie je in de Kerstvideo die ze onlangs maakten!