Ontwerpen en prototypen doet Benjamin Suykens al vanaf zijn kindertijd. Uit die passie werd dit jaar Kabinet O geboren: doordacht kinderspeelgoed. Hij deelt zijn startersverhaal.

Eigen label

Na meer dan 10 jaar ervaring te hebben opgedaan als Product Design Engineer begon er iets concreet te knagen. Ik kreeg steeds meer het gevoel een draagmoeder te zijn van mijn creaties. Telkens een product klaar was moest ik het afstaan. Daarnaast bracht de komst van twee fantastische dochters een ongekende inspiratiebron met zich mee. Zij zijn sindsdien de muzes in mijn ontwerpproces.
In 2018 besloot mijn ondernemersbloed alle zekerheden als werknemer op te geven en mijn eigen label op te richten: 'Kabinet O' werd geboren.

Gentse starter Kabinet O

Doordachte producten

Duurzaamheid is een trendy modewoord geworden. Maar het kan zoveel verder gaan dan een recycleerbaar materiaal. Alles start bij een duurzaam ontwerp. 'Kabinet O' ontwerpt producten met vlot demonteerbare en vervangbare elementen. Ze dragen bij tot een optimale levensduur. Gezien de snel groeiende doelgroep, zet ik sterk in op de aanpasbare toepassingen van een product. Hoe kan het meegroeien met het kind zodat het niet na enkele weken of maanden de zolder op moet?
De productie gebeurt volledig lokaal en waar mogelijk via beschutte werkplaatsen. Dit maakt de producten niet alleen sociaal onderbouwd, ze stimuleren ook de lokale economie. Verwacht van 'Kabinet O' dus geen 'Chinese plastieken brol' maar wel 'Handmade in Belgium'.

  Gentse starter Benjamin Suykens

  Een grondig plan

  Bij het opstarten van 'Kabinet O' liet ik me begeleiden door Starterslabo. Zij gaven me een duw in de juiste richting en zetten me met m'n voeten op de grond als dat nodig was. Na enkele sessies was ik de trotse eigenaar van een onderbouwd en goedgekeurd businessplan. Deze sessies zijn op veel vlakken inspirerend en zeker een aanrader voor al wie een zaak wil opstarten. Het traject heeft niet alleen een grondig adviserende en informatieve functie, het samenzijn met allerlei mensen die dat ene zelfde doel voor ogen hebben - een eigen zaak uit de grond stampen - zorgt echt voor een 'boost. De kritische kijk van die collega-ondernemers leerde me hoe 'Kabinet O' van buitenaf werd gezien. Zo wist ik ook waar ik moest bijsturen zodat dit zou overeenstemmen met mijn eigen visie.

  Via het meter/peterschapstraject van De Startersfabriek mocht ik mij koppelen aan Sep Verboom, een Gentse ontwerper met een gelijkaardige visie. Sep is voor mij als een klankbord. Ik kan zijn ervaring als ontwerper/ondernemer gebruiken om - hopelijk - de juiste keuzes te maken.

  Kruisbestuiving

  Bij de opstart van mijn zaak had ik me voorgenomen me enkel te omringen met toffe partners. Met mensen die diezelfde visie en passie dragen. Mensen die net dat tikkeltje meer willen doen dan wat van hen verwacht wordt. Ik ben ervan overtuigd dat die gedeelde gedrevenheid te lezen is in het eindresultaat.

  Daarnaast zijn de vele interessante kruisbestuivingen met andere ondernemingen zoals Mic Mac Minuscule, Oormajoor en De Speelmakers dé inspiratiebron geweest om een tweede luik van 'Kabinet O' vorm te geven. Ik besliste om de diensten van 'Kabinet O' uit te breiden. Zo lever ik naast kinderspeelgoed nu ook 'Creatief maatwerk …voor de kleintjes'. Daardoor ben ik niet volledig afhankelijk van het succes van twee eigen producten. Dat maakt onderneming stabieler.

  Tips

  • Beperk het netwerken niet tot het uitwisselen van business cards en toevoegen op LinkedIn.
  • Vind je plezier in het kruisbestuiven. Zoek partners die dezelfde visie op handen dragen en vind daarin opportuniteiten.
  • Laat voldoende ruimte om je business richting te geven zonder je initiële idee te lossen.
  • Waarom je iets doet is veel belangrijker dan wat je doet (Find your Why - Simon Sinek).
  Gentse starter Kabinet O - 'Creatief maatwerk …voor de kleintjes'

  Ben je benieuwd hoe een werkdag eruit ziet voor Benjamin? Bekijk de video!

  Waar vind je Kabinet O

  Adres: 
  Cécile Cautermanstraat 25, 9040 Sint-Amandsberg
  Telefoonnummer: 

  Wil je net als Benjamin je verhaal delen met andere Gentse starters? Mail naar debbie.derycke@stad.gent.