Sofie & Benedicte, 2 zussen, richtten Folie à deux op. Een koffiebar waar je terecht kan voor zoveel meer. Lees hoe ze hun droom realiseerden en welke hindernissen ze overwonnen.

Ont-moet

Bij Folie à deux willen wij, Sofie en Benedicte, je verwelkomen in ons ‘huisje weltevree’. Zonder uitzondering is iedereen er welkom! Hier kan je tot rust komen en genieten van een hapje en een drankje in een ontspannen sfeer. ‘Ont-moet’, geniet samen van iets lekkers en klets wat bij in het prachtige herenhuis van onze Bobonne!

Op de eerste verdieping zijn er ook twee ruimtes te huur voor allerhande doeleinden: een pop-up, workshop, vergadering of gesprek, … Wij hebben ook steeds oor voor de specifieke wens van de klant: flexibiliteit dus, maar wel steeds in een warm en huiselijk kader.

Oorspronkelijk wilden wij een gezellig en eenvoudig ontbijt- en eethuisje uit de grond stampen, maaaaaar mét een echte, kwaliteitsvolle koffie daarbij. Wij vonden het van bij het begin ook belangrijk om zoveel mogelijk samen te werken met lokale handelaars én mensen, waar we persoonlijk een goed gevoel bij hadden. Voor onze koffie en thee en alles dat daarbij komt kijken, lieten we ons bijgevolg bijstaan door echte Gentse koffiekenners, nl. Louis en Anna van Koffiebranderij Vandekerckhove. Zij toverden onlangs ook zelf hun koffiewinkel om tot een heuse koffiebar. 

Bij ons kunnen ook zoetemuilkes terecht en hierin wilden we opnieuw zoveel mogelijk mensen kunnen plezieren. Hierbij dachten we ook aan die vervelende allergieën, die tegenwoordig vaak de kop opsteken en veel mensen beperken in hun 4-uurtjesmomentje… Op het juiste moment kwamen we in contact met Laura van Madam Bakster. Haar aanbod leek ons dus een perfecte aanvulling op ons eigen gebak.

Un peu de folie est nécessaire pour faire un pas de plus (Paulo Coelho)

Al jaren droomden we ervan ons eigen koffiehuisje te openen. Hoe die droom er ooit uitzag, en waar we nu staan, ontneemt ons soms nog de adem! Dat heel die weg, een waar familiegebeuren was, en eigenlijk nog steeds is, maakt het nog specialer! Niet alleen is het huis een ‘familie-erfstuk’ waar ons Bobonne woonde, ook onze familie en vrienden, steunen ons door dik en dun om deze droom te realiseren!

Het interieur van het statige herenhuis van ons bobonne, wilden wij graag wat opfrissen. We wilden de charme en het gezellige, huiselijke karakter behouden, maar dit combineren met veel meer licht en een moderne toets om zo dat ‘thuisgevoel’ er echt voor iedereen in te krijgen. Hiervoor lieten we ons bijstaan door Niels Evenepoel en Jonathan Dequeker, 2 jonge interieurarchitecten, die zelf ook nét opstartten met hun project ‘NEJD’.

Gentse starters Sofie & Benedicte

Une folie de temps en temps, pour ne pas devenir fou (Calou Bess)

De term ‘Folie à deux’ komt eigenlijk uit de psychiatrie. Elke ondernemer zal beamen dat je een tikkeltje gek moet zijn om de sprong te wagen van de sociale sector naar de horecawereld . Dat wij deze ‘madness’ kunnen delen als zussen, toont aan dat deze naam geknipt is voor onze zaak! Uiteraard maakten we dankbaar gebruik van tips, tricks en expertise van collega’s, vrienden uit de horecawereld, een goede boekhouder, enthousiaste sympathisanten, … . Tegelijk was het soms een uitdaging om in dit groeiproces trouw te blijven aan ons concept en eigen identiteit.

Wil jij tips en trick van expert-partners? Kom dan zeker naar ons Starterssalon op 10 april! Alle info vind je HIER

Laisser un grain de folie diriger votre vie (inconnu)

Uiteraard doken er links en rechts hindernissen op… Een eengezinswoning omtoveren naar een gezellige koffiebar, in combinatie met de start van het mobiliteitsplan én werken in onze straat, bleek niet steeds even evident! Positief blijven, vertrouwen hebben, voldoende reclame maken, nieuwe dingen uitproberen en nu en dan iets geks doen helpt!

Gentse starters Sofie & Benedicte

Les folies sont les seules choses qu’on ne regrette pas (Oscar Wilde)

De positieve reacties van onze klanten geven ons vertrouwen in het welslagen van ons concept én de groei van onze naambekendheid. Daarbij is geduld een grote troef! Of zoals men zegt: “Met tijd en botrams” (wat ons betreft mag het ook een quiche of een croqueske zijn)

Il n’y a point de génie sans un grain de folie (Aristoteles)

Wil jij net als Sofie en Benedicte jouw verhaal delen met andere starters? Laat het ons HIER weten!
Of heb je plannen om je eigen zaak te starten? Van je passie je beroep te maken? Registreer je dan HIER en vind jouw match(es) in ons netwerk van meer dan 150 expert-parters!

Waar vind je Folie à deux

Adres: 
Filips van Arteveldestraat 37, 9000 Gent
Telefoonnummer: