Als eerste bewoners van het StartersNEST bijten we graag de spits af als “Starters in de Kijker"!

We hebben zelf heel vaak de vraag gekregen waarom we als 45-plussers met een toffe baan, die bovendien zekerheid biedt, toch de stap naar een eigen zaak hebben gezet. Dit verhaal willen we graag met jullie delen.
Het idee is door de jaren heen gegroeid. We waren beiden al van jongs af aan actief in de speelpleinwerking. Aanvankelijk als vrijwilligers, later zijn we jarenlang collega’s geweest bij VDS (Vlaamse Dienst voor Speelpleinwerk vzw). Toen kregen we al geregeld de vraag naar steviger, duurzaam materiaal en speelgoed. Op de Belgische markt vonden we geen aanbod, dus voerden we het in vanuit het buitenland.

Fairplace - Christophe Toye - Yves Vercruysse

Hoewel we later elk onze eigen weg insloegen, bleef het bij ons allebei toch kriebelen om iets met dat steviger, duurzaam speelgoed te doen. Maar dan wel B2C, we zouden ons richten naar de jonge gezinnen.
Na 2 jaar broeden, hebben we in 2012 de stap gezet en Fairplace was geboren! Fairplace werd een speelgoedwebshop met aandacht voor stevige en duurzame materialen. We willen hiermee aantonen dat duurzaam niet saai hoeft te zijn. Onze webshop barst van de maffe en toffe dingen!

We hebben er vanaf de start bewust voor gekozen om traag te groeien, omwille van meerdere redenen:

  • De speelgoedsector is een mature markt, gekenmerkt door een trage/stagnerende groei
  • We zijn beiden gestart in bijberoep (naast een 4/5de tewerkstelling)
  • We zijn beiden 45-plussers en nemen liever berekende risico’s

Hoewel het soms wel wat sneller zou mogen gaan, geeft dit ook wel heel wat gemoedsrust. We hebben ook vooraf alle “what if-scenario’s” doorgenomen en hierover duidelijke afspraken gemaakt, ook met onze echtgenotes.
Het laatste kwartaal 2016 hadden we een flinke stijging van de omzet. Dan hebben we beslist om er voor te gaan! Ik (Christophe) zegde m’n werk op en zou vanaf 1 juni 2017 in hoofdberoep gaan. Bij de zoektocht naar een locatie kwamen we in het StartersNEST terecht! Dat was voor ons ook echt de start van een nieuw hoofdstuk. Het voelde zelfs een beetje als “uit de kast komen”.
Nu zijn we heel blij dat we die stap hebben gezet, dit geeft de zaak echt een boost! We kunnen veel sneller inspelen op problemen, veranderingen, maar ook opportuniteiten.Mochten we opnieuw mogen beginnen? Dan zouden we hetzelfde pad volgen! Dit voelt voor ons echt als een soort roeping, een voorbestemming. Misschien beginnen we er wel wat vroeger aan? Hoewel, ook weer niet té vroeg.
Welke tips we nog willen meegeven aan andere (pré-)starters?

  • Laat je goed begeleiden, doe beroep op experts ter zake en zorg dat je ook op privévlak voldoende omringd bent. Ook al heb je een éénmanszaak, een zaak starten/runnen kan en doe je nooit alleen!
  • Niet te lang twijfelen en uitstellen, als het je droom is, ga ervoor! Durven doen, probeer uit, met vallen en opstaan!
  • Luister naar ervaringen van andere starters, zij kunnen vaak de juiste tips & tricks aanreiken. Concrete zaken, die uit het leven gegrepen zijn en waarmee je meteen aan de slag kan.

Christophe Toye & Yves Vercruysse

Waar vind je Fairplace

Adres: 
Graaf Van Vlaenderenplein 40, 9000 Gent
Telefoonnummer: