Gentse pre-starters Alex Hanssens en Hans Marly zetten hun schouders onder Escargand, Gentse escargots. Lees hier hoe ze daarmee een positieve voetafdruk willen creëren.

Je eigen pad uitstippelen

Op een gegeven moment wens je je eigen droom te realiseren. De goesting om je eigen ideeën en idealen door te trekken worden groter. Er is dan maar één mogelijke weg: je eigen pad uitstippelen.

Positieve voetafdruk

De meeste businessplannen leggen geen klemtoon op het creëren van een positieve voetafdruk. Daarin willen we met Escargand het verschil maken. Door beroep te doen op de beschikbare bronnen die de natuur ons ter beschikking stelt, zoals regen, zon, wind, zwaartekracht, bacteriën, dieren, de mens enzovoort, is het volgens ons mogelijk om met een circulaire gedachtegang een mooi product op de markt te brengen. In ons geval verse escargots en kruiden.

Circulair gedachtegoed

Wij kiezen voor stadslandbouw waardoor we niet alleen beroep doen op natuurlijke bronnen, maar ook op afvalstromen aanwezig in de stad. Dit geeft weer nieuwe interessante
pistes. Zo zijn wij testen aan het uitvoeren met afvalmateriaal van ‘Pad en Stoel’. Elke keer opnieuw is het een uitdaging om een probleem binnen Escargand op te lossen door middel van een circulaire gedachtegang. Dat houdt het juist interessant én is vaak ook kostenbesparend!

Gentse starter Escargand

Future Farming

Escargand is een beginnend ontwerp en nog niet volledig functioneel. In dat opzicht zijn wij dus prestarters en zijn wij nog zoekende naar financiële steun. Binnenkort creëren we de koepel ‘Future Farming’, een vzw waarmee wij subsidies kunnen aantrekken voor de optimalisatie van Escargand. Momenteel houden we het evenwicht tussen een job in loondienst en het nastreven van onze droom.

Gentse starter Escargand

Al doende leren we

Een crowdfunding starten lijkt gemakkelijk en een logische stap voor een beginnend project. Enkele maanden geleden begonnen we een crowdfunding via ‘crowdfunding.gent’ .
Ik kan het iedereen aanraden, maar doe goed je huiswerk en bereidt alles goed voor tot in de puntjes: welke acties je gaat doen, hoeveel je doelbedrag wordt en blijf daar realistisch in, laat je bijstaan door de mensen achter het platform… Wij hebben ons doelbedrag helaas niet behaald. Wij zien dit niet als een echte “fail”, maar achteraf zie je wat beter kon. Onze acties waren goed, maar kwamen te laat. Onderschat ook de workload niet die naar sociale media gaat. Aan de andere kant hebben we wel voldoende opgehaald om belangrijke eerste stappen te zetten naar productie toe.

Tips en advies 

Wij ervaren dat het soms goed is om niet té snel te willen gaan. Zeker als je een nieuwe productiemethode ontwikkelt bijvoorbeeld. Er zal dan ongetwijfeld veel fout lopen. Als je dan ineens groeit met een foutieve methodiek, hoe klein dan ook, kan dit enorme gevolgen hebben. Werk op je eigen tempo, maar er mag geen sleur in zitten! Er is maar één richting en dat is vooruit.

Als wij binnen Escargand iets niet met ons tweeën kunnen afhandelen doen wij beroep op sociale werkplaatsen zoals vzw Labeur en Refu Interim. Op deze manier steunen wij de sociale economie in onze buurt. Niet alleen leveren deze mensen goed werk, maar krijgen we soms een nieuwe kijk op ons product. Zo hebben we via Refu Interim vernomen dat ze in Pakistan de escargots nog op andere interessante manieren voorbereiden.
Het is superbelangrijk om een netwerk te vormen met mensen die een 'twinkeling' in de ogen hebben en een passie voor wat ze doen. Het enthousiasme binnen zo’n groep werkt aanstekelijk en is zeer motiverend. Zo hebben wij nauw contact met een aantal wetenschappers reikende van Roemenië tot in het Gentse. Verder wisselen we ideeën uit met lokale initiatieven zoals DOK Gent, Groei NEST, Vanier, Buurderij en vele andere. Wij weten dat sommigen liever alleen werken, maar dat is niet voor ons weggelegd.

Gentse starters Alex Hanssens en Hans Marly

Waar vind je Escargand

Adres: 
Koopvaardijlaan 13, 9000 Gent

Wij zijn altijd op zoek naar interessante partners, samenwerkingen en gepassioneerde mensen met dezelfde gedachtegang. Mensen die geïnteresseerd zijn in ons ontwerp of in
stadslandbouw in het algemeen. Laat u horen en contacteer ons via e-mail of Facebook!