Student-ondernemer Edouard Schneider startte meteen na het afstuderen in hoofdberoep. En hij heeft er nog geen spijt van gehad! Lees hier waarom hij ondernemen zo prettig vindt.

Zelfstandig ondernemen

Ik ben in 2017 afgestudeerd als grafisch ontwerper aan Luca School of Arts Gent en als student was ik al zelfstandige in bijberoep. Uiteindelijk ben ik meteen na het afstuderen zelfstandige in hoofdberoep geworden, hoewel iedereen me aanraadde eerst de nodige ervaring op te doen in een bureau. Maar eigenlijk zou ik het nooit over mijn hart kunnen krijgen om werk dat ik in een bureau zou maken en waarop ik heel trots ben, niet onder mijn naam te kunnen communiceren. Ik heb het me dan ook nog geen seconde beklaagd dat ik mijn eigen studio Edsnor heb opgericht en nu mijn eigen baas ben.

Het leukste aan ondernemen is dan ook dat je kan doen wat je wilt. Als opdrachten je niet liggen, dan weiger je ze. Ik merk ook dat ik, elke keer als ik een opdracht afgewerkt heb, echt trots ben op wat ik heb gemaakt en bereikt. Daarnaast doe ik ook heel gevarieerd werk, van event branding en packaging tot fotografie en muurschilderingen. Ik ervaar dat ik ook plezier haal uit verschillende andere taken die los staan van het ontwerpen zelf.

Met mijn werk probeer ik een eigen vormentaal te ontwikkelen. Soms is het wel moeilijk om verrassend uit de hoek te komen, maar ik probeer altijd opvallende ontwerpen te creëren en ver weg van het commerciële te blijven. Een groot voorbeeld voor mij is Piet Parra, wiens werk humor en surrealisme uitstraalt. Het afgelopen jaar heb ik heel veel verschillende opdrachten gerealiseerd en ik doe het echt allemaal heel graag.

Ik kijk met nostalgie terug naar mijn studententijd. Af en toe mis ik de vrijheid die ik toen had. Als ondernemer ben je afhankelijk van je klanten om rond te komen. Er bestaan klanten die je carte blanche geven, maar helaas zijn die zeldzaam. En toch is ondernemen geen kommer en kwel. Het grote merendeel van de klanten appreciëren en respecteren je werk. Het vertrouwen en geloof dat je van hen krijgt, geeft me elke keer een boost om verder te doen.

Daarnaast komt er bij het ondernemen heel wat administratief werk kijken, zoals offerteberekening. Dat is niet zo mijn ding. Ik ontzie het me steeds opnieuw om een offerte op te maken voor een grote opdracht. Verder heb ik soms moeite met het inschatten van het aantal uren die ik nodig heb voor een opdracht. Het is mij dan ook al eens voorgevallen dat ik te veel opdrachten tegelijk aanneem. Om die deadlines te halen, is weekendwerk niet uitzonderlijk. Als ik zo’n periode achter de rug heb, neem ik een paar dagen in de week voor mezelf. Dat is dan weer het voordeel van zelfstandig zijn.

Ontwerp bierlabel Grizzly, Edsnor voor De Mederie

Advies van Flanders DC

Een zaak starten is niet zo eenvoudig. Ik had natuurlijk al ervaring met ondernemen van in mijn studententijd, maar je eigen bedrijf opzetten is toch iets anders. Zeker als je, zoals ik, totaal geen zakelijk type bent. Dankzij de Flanders DC Award die ik vorig jaar won, heb ik van Flanders DC uitgebreid advies gekregen over allerlei aspecten van mijn startende onderneming. Zo hebben ze mij in verschillende één-op-één gesprekken geholpen om mijn eigen zaak verder uit te bouwen op vlak van financiering en organisatiestructuur. Ze gaven me ook feedback over een offerte en een pitch voor een specifieke klant: ze hielpen me enerzijds bij de opstelling en het format en anderzijds bij de prijsbepaling van mijn offerte.

Daarnaast kreeg ik ook waardevol advies bij de oprichting van Studio Letterlik, de studio die ik samen met mijn ex-medestudent Kilian Longueville run. Flanders DC heeft ons geholpen met het opzetten van het businessmodel ervan. En ook tijdens de Labs die ze organiseren, krijg ik veel hands-on informatie die mij helpt om mijn ondernemingen verder uit te bouwen.

Je leert elke dag bij als zelfstandig ondernemer. Je kan niet starten als zelfstandige in hoofdberoep, denkende dat je alles al weet. Er komen dagelijks obstakels op je pad waaruit je lessen kan trekken en die je meeneemt in toekomstige keuzes. Het is belangrijk dat je steeds trots bent op wat je zelf kan en dat je je door niemand laat doen. Het is nodig om je skills te onderhouden en jezelf constant uit te dagen. Wees dus niet bang om hulp te vragen. Organisaties zoals Flanders DC zijn er om ons, creatieven, te helpen!

Visuele identiteit Gebroed, Edsnor voor CC De Steiger Menen

Waar vind je Edsnor

Adres: 
.Annonciadenstraat , .9000 Gent
Telefoonnummer: 

Onderneem je of heb je plannen in de creatieve sector en heb je een vraag of probleem? Zoek je een kritisch klankbord voor je creatieve project, onderneming of organisatie? Ga naar www.flandersdc.be/advies en vraag gratis advies aan een van onze adviseurs of kom langs tijdens het Starterssalon van 13 november (14-17u).