De Leiding is een sociale coöperatie die de drankvoorziening op evenementen en in de horeca wil verduurzamen. Jeroen Vereecke vertelt over dé uitdaging van een sociale onderneming.

Robinetto is geboren!

De Leiding cvba is een sociale coöperatieve onderneming die de drankvoorziening op evenementen en in de horeca wil verduurzamen. Door het transport, energieverbruik en afval bij drankvoorziening zo veel mogelijk te beperken willen we een reële en meetbare milieu-impact maken.
De Leiding biedt oplossingen aan om dranken te serveren met een veel kleinere ecologische voetafdruk. Het gebruik van leidingwater als drinkwater en basis voor limonades wordt mogelijk gemaakt door watertaps voor plat en bruisend water, en ambachtelijke siropen om zelf limonade te maken.

De Leiding lanceerde op 1 februari een nieuw label. Robinetto is het begin van een netwerk van evenementen en horecazaken die ervoor kiezen om flessenwater te vervangen door getapt kraanwater. Robinetto is ook een kennisdatabase voor alle mogelijke informatie over water.

Een complementair team

De Leiding is eigenlijk een spin-off van Boomtown festival, het festival tijdens de Gentse Feesten dat ik al meer dan 15 jaar organiseer. Binnen de context van dat festival werkten we aan verschillende duurzaamheidsprojecten (waaronder de BoomBar), in samenwerking met o.a. De KU Leuven HOGENT, en verschillende bedrijven, waaronder EVR-architecten.

De verschillende invalshoeken van academici, ondernemers en doeners waren voor mij zeer inspirerend om te komen tot het businessplan voor de Leiding. Maar enkel een businessplan is natuurlijk niet genoeg… Een goed team is minstens even belangrijk.
Ik had mezelf dan voorgenomen dat ik enkel wilde starten met de nieuwe onderneming als ik een paar mensen mee aan boord kreeg die zowel qua skills als qua persoonlijkheid een complementair team konden vormen.

Patrick Doyen, vele jaren werkzaam in de drankensector, leerde ik kennen in de context van Boomtown. Fried Roggen, met vele jaren ervaring bij I-Propeller en SI FUND, is een oude jeugdvriend waarmee ik vroeger nog 11.11.11 fuiven heb georganiseerd. En Wart Thys ontwierp mee de BoomBar vanuit EVR-architecten.

Deze drie mensen zeiden volmondig ja toen ik hen vroeg om mee de Leiding op te richten. Met een team van dat kaliber, waarin zowel de marketing-ervaring, financiële kennis en technische kennis aanwezig zijn, heb ik niet meer getwijfeld om te springen. De oprichting van De Leiding was een feit. Het geeft me een veilig gevoel dat ik naast mij mensen heb die elk vanuit hun expertise mee de lijn bepalen.

Jeroen-Vereecke-who-is-selling

Jeroen Vereecke

Dé uitdaging van een sociale onderneming

Ik ben al zelfstandige sinds 2000, maar door te starten met De Leiding cvba, heb ik al enorm veel bijgeleerd over de combinatie van financiële en impact-doelstellingen, dé uitdaging voor een sociale onderneming als de onze. Ik heb ook ontdekt dat een goed doordacht businessplan essentieel is vooraleer je start, maar dat dat plan geen evangelie is. Het is een leidraad die je zelf permanent in vraag moet stellen.

Waar vind je De Leiding

Adres: 
Lucas Munichstraat 102, 9000 Gent

Heb je net als Jeroen een beloftevol sociaal ondernemersidee of -concept? Stel je dan kandidaat voor de MISSverkiezing 2019. Wie weet wordt jij verkozen tot één van de 10 meest inspirerende sociale starters van Gent. Je wint er een jaar lang begeleiding bij en véél meer! Nog niet overtuigd? Misschien kan Jonas Mallisse van Too Good To Go je wel over de streep trekken. Bekijk de video.