Croqino's, van co-founders Rik Van den Hende en Els de Weyn is een fast casual restaurant met focus op 1 product in diverse varianten (hartige, zoete en tapas-) croqino's.

De croqino® is een in huisbereide en gesloten variant van de croque, steeds volkoren en van hoogstaande kwaliteit. We kneden onze eigen deeg, vullen met kwaliteitsproducten en bakken alle croqino’s in huis af. We werken steeds met een optimale combinatie van tarwe- en speltmeel waardoor de croqino een extra elegante smaakdimensie biedt. Bovendien kan een croqino perfect gecombineerd worden met een fris slaatje, ovengebakken wedges of ovengebakken groentenfrietjes. Croqino’s is voor ons de MAKS! MAKS is een letterwoord voor Makkelijk (om te eten als om zelf op te warmen thuis), Artisanaal, Kwaliteit en Service (en Snelheid).

De drive om te starten

We zijn met Croqino’s gestart met de ‘drive’ om iets zelf te willen verwezenlijken en dan liefst iets wat maatschappelijk relevant is. Met Croqino’s willen we aantonen dat een ontbijt, een middag- of avondlunch, naast het feit dat die lekker moet zijn, ook gezond en tegelijkertijd betaalbaar kan zijn.

Inspiratiebronnen

Eigenlijk kan je heel veel leren van heel wat mensen, direct en indirect, professionelen en niet-professionelen. Alles heeft te maken met een bepaalde attitude, namelijk dat je elke oprechte opmerking, mening, kritiek (ook al is deze negatief) moet aannemen als een prachtig cadeau, aangezien al die opmerkingen je (kunnen) aanzetten tot verbetering van je product, dienst, … Niet dat het altijd makkelijk is, maar dat is wellicht de juiste houding om een succesvol bedrijf te vormen.

Leerproces

Doorheen de jaren hebben we uiteraard heel wat bijgeleerd maar bovenaan ons lijstje staat toch dat (de juiste) communicatie veel belangrijker is dan we hadden kunnen denken. Ga nooit kwistig om met communicatie, wik en weeg altijd je woorden vooraf!

Omgaan met kritiek

De definitie van ondernemen is naar onze mening ‘constant en liefst preventief problemen aanpakken en oplossen’. Je moet bovendien bereid zijn om heel flexibel om te gaan met je business. Als ondernemer kies je niet zelf je doelgroep maar de mensen bepalen of jouw concept hen bevalt of niet. Wil je zo goed mogelijk scoren, zal je heel dikwijls aanpassingen moeten doorvoeren tot wanneer het concept/product of dienst voor de meerderheid als interessant en waardevol wordt beschouwd. Alles heeft met verwachtingen te maken, dus ga ervan uit dat je sowieso opmerkingen zal krijgen, je concept zal moeten aanpassen etc… maar hoop/streef naar het beste, dan valt alles nog wel mee.

Struikelblokken

De dikwijls zeer strenge wetgeving, om maar één te noemen, de zeer strikte en strenge arbeidswetgeving in België. Onze eigen medewerkers begrijpen heel dikwijls zelf niet waarom zij maar een bepaald aantal uren mogen werken etc …

Conclusie: elk ondernemersverhaal is moeilijk

Aangezien ik naast ondernemer ook coördinator bij BAN Vlaanderen ben voor Oost-Vlaanderen en Brussel ontmoet ik dagdagelijks starters en ervaren ondernemers. Wat ik daar vooral uithaal, is dat elk ondernemersverhaal moeilijk is, zeker als je start met een innovatief product/dienst. Innovatie is heel positief op langere termijn maar maakt het wel iets moeilijker op korte termijn omdat je steeds als een soort van evangelist je product moet verkopen aan de maatschappij. Dus wees voorzichtig bij de start wat betreft financiële projecties en voorzie voldoende financiële buffer in de beginfase. Die moet je meestal zelf of met hulp van anderen financieren, nadien is (voldoende) omzet je beste financierder.

Waar vind je Croqino s

Adres: 
Ajuinlei 27, 9000 Gent
Telefoonnummer: 

Heb jij ook nood aan een klankbord? Aan advies of hulp van experts? Of gewoon een babbel met lotgenoten? Dan is het Starterssalon de geknipte plek voor jou! Je komt er vrij langs voor advies van expert-partners of kan een babbel slaan met andere starters. HIER vind je alle info.