Sofie Dhaenens startte in mei 2017 haar eigen bedrijf Capiche Surtitling. Een jaar later vertelt ze ons dat al bezig is met de voorbereidingen voor een tweede zaak!
Gentse starter Sofie Dhaenens

Met de paplepel

Mijn ouders zijn allebei zelfstandig en hebben mijn stap naar zelfstandigheid kleiner gemaakt. Door hun kennis leerde ik wat zelfstandig zijn inhoudt en werd het alsmaar duidelijker dat ik kan bereiken wat ik echt wil als ik deze stap durfde zetten. Toch had ik er tot 2 jaar geleden nooit over nagedacht om mijn eigen bedrijfje te starten.

Na een aantal jaar in de cultuursector te hebben gewerkt merkte ik dat ik niet snel zou staan waar ik wou staan. Er is teveel vraag voor de jobs in de culturele sector en te weinig aanbod. Ik slaagde erin om hier en daar eens een jobje te pakken te krijgen. Ik werkte onder andere al 5 jaar in dienst van Opera Vlaanderen als boventitelaar, de job waar ik altijd het liefst naartoe ging. Het werd een rode draad doorheen mijn carrière. Is dat nu net niet wat je wil bereiken, doen wat je het liefst doet? Het zette me aan het denken en ik zocht een manier om van boventiteling mijn job te maken, ik wou mijn kans in de culturele sector echt waarmaken. Na een aantal mogelijkheden te overwegen leek zelfstandig boventitelaar worden de beste keuze. Mijn beste vriendin had de stap om te ondernemen al had genomen en dat inspireerde me. Het heeft mijn zin tot ondernemen getriggerd. Met iemand kunnen praten en brainstormen die hetzelfde pad bewandelt of heeft bewandeld is een grote steun voor een beginnende zelfstandige.   

Gentse starter Sofie Dhaenens

Maanden voorbereiding

Opeens had ik de keuze gemaakt en ging ik er volledig voor. Vele maanden aan voorbereidend werk passeerden tot ik in september 2017 mijn eerste projecten had. Al snel kwamen er meerdere klanten bij wat me veel moed gaf om ermee door te gaan. Toch is er altijd dat stemmetje in mijn hoofd dat zegt dat ik realistisch moet blijven, het is een nichemarkt en op een gegeven moment raken de klanten uitgeput. Maar net doordat het een nichemarkt is had ik direct heel grote klanten, in die mate waarvan andere startende ondernemers met veel concurrenten in het begin alleen maar kunnen dromen, dat gaf me veel moed. Niettegenstaande ben ik al met voorbereidingen bezig voor een tweede bedrijfje dat voor mij de perfecte aanvulling op Capiche Surtitling zal zijn. Ik heb de smaak van ondernemen en mijn eigen werk creëren dus te pakken! Het leuke aan ondernemen vind ik dat ik echt kan doen wat ik wil doen in mijn leven maar dat je er ook wel keihard voor moet werken.

Eénmanszaak, maar niet alleen
Ook al heb ik een éénmanszaak, ik heb niet alles echt alleen gedaan. Voor sommige zaken laat je je best bijstaan door een professionele partner. Zo heb ik bij de opstart van Capiche heel veel steun gekregen bij het Cultuurloket

Omdat alles in de culturele sector toch net dat tikkeltje anders is was het echt een aanrader om bij hen een aantal infosessies te volgen. Ook bij vragen over een boekhouder kon ik bij hen terecht. Een mailtje sturen met de vraag en er werd meteen een telefonische afspraak vastgelegd met een professionele boekhouder die op alle vragen antwoordde. Door de hulp van het Cultuurloket heb ik dan de juiste boekhouder gevonden. Echt wel handig een boekhouder, ik zou dit niet zelf kunnen en ik besteed mijn tijd dan liever aan het verder opbouwen van Capiche. Een bedrijfje opstarten gaat niet alleen, met de hulp van allemaal verschillende partners, elk gespecialiseerd in hun job, komen we er samen! 

Blij met de droomjob?

Het voorbije jaar heb ik heel veel bijgeleerd. Ik heb kunstwetenschappen gestudeerd waar je niet echt iets leert over hoe je kan ondernemen. Ik heb mezelf echt in iets gesmeten en heb heel veel gelezen, infomomenten bijgewoond, naar mijn ouders geluisterd, naar mijn vriend geluisterd en vooral veel nagedacht over hoe je alles effectief gaat aanpakken. Ik heb gepiekerd, ik heb getwijfeld, ik ben een aantal onverwachte obstakels tegengekomen maar daarnaast ben ik gewoon trots en blij dat ik de stap tot mijn droomjob durfde te maken. En oja, ik doe het héél graag!

Waar vind je Capiche Surtitling

Adres: 
Boerderijstraat 29, 9000 Gent
Telefoonnummer: 

Wil jij net als Sofie je verhaal delen en zo andere starters inspireren? Laat het ons HIER weten!