Een danseres, zo kennen de meesten Teuta Dibrani, de eigenaar van Buikdansschool Teuta. Maar ze is meer: organisator, ondernemer, ambassadeur en coach. Lees hier haar verhaal!

Dans als therapie

Dans is heel belangrijk in mijn leven. Het is mijn passie, mijn werk én mijn kompas. Ik ben een echte denker, en kan veel in mijn hoofd zitten. Dansen brengt me altijd terug bij mezelf. Ik ben blij dat ik dat met mijn danslessen kan doorgeven. Het grootste compliment dat ik heb gekregen over mijn lessen is dat het als therapie is. Leerlingen die vermoeid naar de les komen en glimlachend naar buiten gaan.

Ambassadeur voor creatievelingen

Vijf jaar geleden verhuisde ik van Amsterdam naar Gent. Ik begon er met lesgeven in tribal fusion bellydance. En dat sloeg aan. Mijn dansschool groeide in no time. Naast wekelijkse lessen begon ik workshops te organiseren met gastdocenten. Er kwamen ook twee jaarlijkse dansfestivals bij, waar dansers van over de hele wereld op af komen. Gaandeweg kwam ik er achter dat ik meer ben dan een danser. Ik zie makkelijk wat anderen uniek maakt, wat hun talenten zijn. Zo ben ik meer en meer gegroeid tot een ambassadeur voor andere talentvolle dansers en creatievelingen.

Talent ontdekken

In 2016 besloot ik te springen en mijn passie voor dans om te vormen tot een fulltime bedrijf. Zo kwam ik terecht in een traject van Starterslabo. Zij ondersteunen starters bij het ontwikkelen van hun zaak. Ondertussen volgde ik ook het postgraduaat Inspirerend Coachen aan de Arteveldehogeschool. Op die weg leerde ik coach Silvia Derom kennen van de Creatieve Generalist. Zij liet me inzien dat mijn veelheid aan interesses en talenten een meerwaarde is. En dat er een verbindende factor onder al deze talenten ligt.

Ondernemen als Danser

Ik merk dat veel van mijn collega dansers moeite hebben met het zakelijke aspect van de danswereld, terwijl ik dat net leuk vind. Daarom mixte ik dit jaar mijn dansexpertise met mijn ervaring als coach. Zo is het idee geboren van Dancers in Business. Een ondernemerstraject speciaal voor dans- en bewegingsdocenten.
Als dansdocent moet je van veel markten thuis zijn: niet alleen in je dansstijl, maar ook in pedagogie en in ondernemen. Veel dansers trainen heel hard om hun dans bij te schaven, maar doen weinig met hun communicatie of marketing. Dan krijg je getalenteerde lesgevers die nauwelijks leerlingen krijgen voor hun lessen. Creatievelingen weten vaak te weinig af van ondernemen. Speciaal voor hen heb ik het Dancers in Business programma opgericht. Ik wil hen motiveren én een zakelijke structuur bijbrengen, zodat ze hun dansdromen kunnen realiseren. De eerste editie van Dancers in Business start in oktober. Het duurt zes maanden en biedt een mooie mix van persoonlijke coaching en workshops in groepsverband.

Persoonlijke Groei

Ondernemen is een snelcursus in jezelf leren kennen. En dat is geweldig om mee te maken, al is het niet altijd even makkelijk. Maar ik zou het niet anders willen. Mijn belangrijkste les tot nu toe is dat het geen zin heeft om alles tot in de puntjes uit te denken. Soms moet je gewoon een eerste stap zetten en beginnen. Daarin lijkt het nog best op dansen. Als je niet beweegt, gebeurt er niks.

Mama

Mijn grootste drijfveer om te ondernemen is mijn moeder. Toen zij onverwacht overleed in 2015 wist ik: ‘Ik ga mijn droom achterna’. Niet alleen voor mezelf, maar vooral ook voor haar. Zij heeft niet alles uit haar leven kunnen halen. Dus nu leef ik voor twee. De laatste keer dat ik mijn moeder sprak heb ik haar verteld over mijn droom. Drie jaar later is Dancers in Business er, en ik kan niet wachten om er in te vliegen.

Waar vind je Buikdansschool Teuta - Dancers in Business

Adres: 
F. Lousbergskaai 32, 9000 Gent
Telefoonnummer: 

Ben je een dans- en bewegingsdocent? En wil jij graag van dansen je beroep maken? Check dan zeker het 'Dancers in Business' Programma van Teuta. Via een intensief coachingstraject leer je in 6 maanden alles wat je moet weten over het starten als dansondernemer.
Meer info: www.dancersinbusiness.com

Je kan Teuta ook volgen via Facebook en Instagram.