Boek van mijn Leven schrijft jouw levensverhaal op en giet het in boekvorm. Hoe Eveline op dit idee kwam en waarom ze uiteindelijk de stap zette naar hoofdberoep vertelt ze hier.

Van bijberoep naar hoofdberoep: wat een sprong!

De concrete aanleiding om mijn onderneming te starten was een interview met Amfora vzw. Die organisatie praat met mensen die weten dat ze binnenkort sterven over wat ze willen achterlaten voor hun omgeving. De inhoud van het gesprek wordt in een bijzonder mooi ingebonden boekje gegoten. Ik smolt. Wat een prachtinitiatief. Zoiets wou ik ook doen! Toen ik een onderzoek onder ogen kreeg waaruit bleek dat mensen die terugblikken op hun leven zich gelukkiger voelen, omdat hun eigenwaarde stijgt en ze minder angstig zijn, vielen de puzzelstukken in elkaar: ik zou levensverhalen gaan opschrijven. En omdat een levensverhaal zoveel mooier en handiger is als het in een boek met foto’s is gegoten, bied ik het in die vorm aan.

Ik begon op 1 april – géén mop ? – vorig jaar (2017 n.v.d.r.) als zelfstandige in bijberoep en schreef ondertussen al drie verhalen neer. Wat een on-ge-lo-fe-lijk schone eer is het om mensen te bevragen over hun kindertijd, hun eerste job, hoe ze hun echtgenoot leerden kennen, welke opvoeding ze aan hun kinderen gaven, maar ook over hun kleine en grote zorgen, hoe ze tegenslagen te bovenkwamen en hoe ze aankijken tegen verdriet, lijden en dood.

Niet alleen voor wie vertelt, maar ook voor de lezers van het boek is het verhaal van hun naaste (vaak een [groot]ouder) waardevol. Psychiater Peter Adriaenssens beschrijft in zijn boek Verbolgen verbonden. Opgroeien in een complexe wereld dat we vaker moeten vertellen over onze visie op het leven. Hij haalt een voorbeeld aan van hoe een tiener die zich in de polsen sneed bij zijn grootouders werd gestuurd met de vraag hen te laten spreken over een moeilijk moment in hun leven en hoe ze zich daar doorheen hadden gewerkt. Het gesprek maakte een diepe indruk op de jongeman die zei 'dat hij toch wel wat op opa leek, omdat die ook geen prater is' en zette hem aan na te denken over andere oplossingen dan zichzelf te krassen.

Ik vond zo veel plezier in het schrijven van verhalen dat ik – wel na heel wat nachtelijk piekeren (gouden tip: volg je gevoel!) – in mei besliste mijn halftijdse job als regionaal redacteur bij Kerk & Leven stop te zetten en zelfstandige in hoofdberoep te worden.

Maar wat een sprong. Amai! Veel zekerheden die er vroeger waren, zoals collega’s, een werkplek, een maandelijks inkomen, een groepsverzekering en een uurrooster zijn weg. Ik, die zo van zekerheid hou, begaf me in grote onzekerheid. Op drijfzand. Gelukkig zijn er reikende handen en hulpboeien: familie en vrienden die naar me luisteren en aangeven meer dan honderd procent te geloven in Boek van mijn Leven, kennissen die hun expertise aanbieden, een coach die me begeleidt als ik voel dat ik aan het wegzinken ben, Krachtvrouwen die startende ondernemers samenbrengt en opleidt, mijn meter van De Startersfabriek (Sylvie D'Hoore - De Dansende Kameel) bij wie ik terechtkan en initiatieven voor starters van de Stad Gent.

Jezelf tegenkomen

Een onderneemster bij wie ik ooit cursus volgde, zei eens dat je als ondernemer jezelf sterk tegenkomt. Ik kan dat alleen maar beamen. Alles waar ik ooit in het verleden tegenaan liep, komt opnieuw in sneltreinvaart op me af. Dat is soms best lastig, maar daarnaast ontzettend boeiend. Als ik de komende jaren min of meer doorsta, ga ik niet een klein beetje gegroeid zijn als mens én ondernemer, maar stappen genomen hebben met zevenmijlslaarzen.

In tegenstelling tot sommigen die een eigen zaak starten, omdat ze hun eigen baas willen zijn, was dat nooit mijn drijfveer. Ik zette die stap, omdat ik levensverhalen optekenen een ontzettend boeiend en waardevol idee vind. En blijkbaar zijn er – op één bedrijf na dat niet naast de deur is gevestigd – geen bedrijven die hetzelfde aanbieden als ik en werknemers in dienst hebben.

Natuurlijk is je eigen ‘baas’ zijn ook wel best leuk, omdat je alle touwtjes in handen hebt. Je beslist zelf hoeveel je werkt, hoeveel je besteedt aan opleiding en marketing, wat je zelf doet en uit handen geeft en wat je vraagt voor je diensten. Keerzijde van de medaille is dat je alleen bent om al die beslissingen te nemen en aan het einde van de maand ook nog het spreekwoordelijke schelleke op je boterham moet verdienen. En als het dan eens een tijdlang niet/slecht/minder zou gaan, is er geen ‘baas’ of ‘collega’ met de vinger te wijzen, maar kan je enkel de hand in eigen boezem te steken.

Gentse starter Eveline Coppin

De juiste prijs

Iets waar ik het lange tijd erg moeilijk mee had, was om geld te vragen aan mensen. Veel geld, want een levensboek schrijven, vraagt tijd. Véél tijd. Het voordeel is dat mensen geen idee hebben van wat zoiets moet kosten, omdat ze het concept ‘je levensverhaal laten opschrijven’ niet kennen. Aan de andere kant is net die grote onbekendheid mijn grootste nadeel.

Ik voelde heel sterk aan dat ik als zelfstandige correct betaald wilde worden, omdat ik heel wat van mijn mogelijkheden moet aanspreken: ik ben zowel journaliste, vormgeefster, communicatieverantwoordelijke, marketingspecialiste, financieel experte, websitebouwster en -onderhoudster, ICT-medewerkster, aankoopster, secretaresse én productontwikkelaar. Een tool die me goed op weg zette om mijn prijs te bepalen – naast het bestuderen van mijn concurrenten in Nederland, waar het concept al veel meer ingeburgerd is – is de “prijs in-zicht” van Flanders DC. Daar hoorde ik over op Startfest, een interessant netwerkevenement van De Startersfabriek. Ik heb nu helemaal vrede met mijn vraagprijs – die in mijn ogen correct is voor mij en mijn klanten – en dat is een grote last die van mijn schouders viel. Oef.

Leer uit je fouten

Zou ik opnieuw kiezen voor het ondernemerschap? Volmondig ja! Essentieel is om je goed te laten begeleiden en hulp in te roepen als je voelt dat het ergens spaak loopt. Contact met andere starters is ook een must, omdat we met zijn allen vaak tegen dezelfde dingen aanlopen. Zolang we maar leren uit onze fouten, hoeft dat helemaal geen probleem te zijn.

Waar vind je Boek van mijn Leven

Adres: 
Parelhoenstraat 56, 9000 Gent
Telefoonnummer: 

Boek van mijn Leven schrijft jouw levensverhaal op – of dat van je bedrijf – en giet het in boekvorm. Wil je liever zelf je levensverhaal opschrijven? Dat kan evenzeer. We bieden workshops en begeleidingstrajecten aan, zodat je de juiste tools in handen hebt om jouw herinneringen op te halen en op een vlotte en gestructureerde manier vorm te geven. Heb je zelf een goede pen, maar geen idee hoe je van een tekst een gedrukt boek met foto’s maakt? Ook dan reikt Boek van mijn Leven je graag een helpende hand.