Marie vertelt hoe ze haar droom omzette naar realiteit: Atelier Watt, ontwerpbureau met atelier voor iedereen met toffe ideeën, een focus op lokaal produceren en circulair design.

Het ideale pad

Mijn vader is zelfstandige. Je zou kunnen stellen dat het een familietrekje is. Ik ben meteen na mijn studies ook als zelfstandige gestart. Ik weet dus gelukkig niet wat het is om in dienstverband te werken ;)
Ontwerpen is echt mijn passie. Daarom ervaar ik mijn projecten nooit 100% als 'werk'. Ook heb ik echt nood om op mijn eigen manier aan de slag te gaan. Een zelfstandig statuut was daarom wel het ideale pad voor mij. In 2016 hebben mijn partner en ik besloten om volop voor Atelier Watt te gaan. Voordien werkte ik ook voor andere bedrijven. 

Plan omvormen tot realiteit

Na het zwangerschapsverlof van mijn 2de kindje besloot ik om het idee van een eigen ontwerpbureau om te vormen tot realiteit. Hiervoor klopte ik aan bij Unizo. Dankzij hun ondersteuning zijn we bij PMV beland, waardoor we financiering op maat vonden. Onze zaak is snel gegroeid waardoor er nood was om ons businessplan opnieuw uit te werken. We konden terug rekenen op de hulp van Unizo en kregen ook een extra duwtje in de rug van Fintro. Allemaal zeer fijne persoonlijke contacten. Met mensen die geloven in je concept en je een kans willen geven. Vanuit dit klimaat je zaak laten uitgroeien is echt optimaal. Het geeft je ook het nodige zelfvertrouwen en de energie om er elke dag weer voor te gaan. 

 VLAIO heeft ons heel goed ondersteund om ideeën om te zetten in concrete acties. Ik durf hun tijd wel eens in te palmen voor een inspirerende babbel. Bedankt daarvoor! Ten laatste konden we ook bij Flanders DC terecht om ons bedrijf de juiste richting uit te sturen. Zij hebben heel wat tools om je focus te houden en we houden die steeds in het achterhoofd.

Gentse starter Atelier Watt

Ondernemerslessen

Wat ik bijgeleerd heb door te ondernemen? Dat je niet iedereen gelukkig kan maken en dat komt soms hard aan. Als je je elke dag volop geeft, kan afwijzing moeilijk te verteren zijn, maar ik neem dit intussen veel minder persoonlijk. Ik vermoed omdat ik ondertussen de wijze leeftijd van 30 heb bereikt ;). Je moet genieten van de goede samenwerkingen en de geslaagde realisaties. Je niet laten neerhalen door de mindere momenten, want die komen vroeg of laat bij elke ondernemer. Daarnaast is een goede prijs ook belangrijk, zorg dat je ervan kan leven. Ik wil niet dat mijn dochters iets te kort komen omdat ik mijn passie wil uitoefenen. Ik wil én mijn passie beleven én mijn gezin onderhouden. Beter goed zijn, dan goedkoop zijn. 

Grote opdrachten die te laat worden uitbetaald kunnen voor een starter erg gevaarlijk zijn. Dat is echt een struikelblok geweest. Ik heb intussen geleerd om een voorschot te vragen zodat ik tenminste de kosten tijdig kan dekken. Ook duidelijke afspraken (die je 'op papier' kan aantonen) vermijden onnodige discussies na afloop van een project. 

Het plezier van ondernemen

Creatief bezig zijn op mijn eigen (hectisch) tempo is echt het leukste aan ondernemen. Doelstellingen uitwerken en die uittesten: elke keer opnieuw blijft het spannend om je bedrijf de goede richting uit te duwen en toch je waarden vast te houden.  
 
We zijn met Atelier Watt ook echt bezig om duurzaam te ondernemen; zowel op sociaal als op ecologisch vlak. Allereerst ondersteunen we ontwerpers van eigen bodem en geven we ze de kans om lokaal te produceren. Daarnaast werken we heel veel met restmateriaal. Geen eenvoudige klus. Het is zeer tijdsintensief omdat je productie niet steeds hetzelfde is (bijvoorbeeld de dimensies van je materiaal zijn vaak anders of je hebt een beperkte stroom van een type afval). Circulair en lokaal ondernemen is echter maar één van de aspecten die ondernemen zo leuk maakt. Het is nog een open terrein waar experimenteren volop mogelijk is. Spannend!

Het minder leuke deel is natuurlijk de administratie. Ik zou die graag uitbesteden maar daar is er nu nog geen marge voor. Nog even op de tanden bijten dus.

Tips & tricks voor starters

Spreek veel mensen aan over je idee. Wees niet bang dat ze er mee gaan lopen, maar leer uit hun reacties en verfijn je ideeën. Start eerst klein en ga stap voor stap verder. Ook goede partners zijn belangrijk. Zij kunnen een wereld van verschil maken. Nog een goede tip: bouw een mooi netwerk uit. Al kan ik die tip ook nog beter ter harte nemen. We zouden soms meer naar buiten moeten komen met ons 'kunnen'. 

Dit jaar bekijken we of onze eigen design collectie nog een vervolg krijgt. Het is een zeer leuk neveneffect van ons bedrijf, maar weinig winstgevend. Als ondernemer moet je ook knopen durven doorhakken. We denken er wel aan om onze eigen collectie op een alternatieve manier verder te zetten, maar dat is nog niet genoeg uitgewerkt om er verder op in te gaan. 

Waar vind je Atelier Watt

Adres: 
Sint-Coletastraat 21, 9000 Gent
Telefoonnummer: