Caroline koos voor een eigen zaak na loopbaanbegeleiding. Nu zet ze met Astro Sanitas ambitieuze vrouwen fysiek, emotioneel & spiritueel terug op hun pad. Lees hier hoe!

Hoe het allemaal begon

In januari 2017 merkte ik dat mijn toenmalige functie niet hetgeen was wat bij me paste. Ik kwam al snel op loopbaanbegeleiding uit en besefte hierdoor dat ik een grote behoefte had aan autonomie in mijn werk. Het idee om ondernemer te worden, werd toen ingeplant in mijn leefwereld. De stap om met astrologie en natuurlijke geneeswijzen te gaan werken was voor mij een logische aangezien ik hierin onderlegd ben. Samen met een bachelor in de orthopedagogiek leek dit mij een ideale keuze om mijn eigen zaak mee op te starten. Een eigen zaak stond voor mij gelijk aan het zelf kunnen bepalen van mijn agenda en werkomgeving. Twee zaken die voor mijn welbevinden zeer belangrijk zijn.

Een goed netwerk is alles

Nadat het zaadje om te ondernemen was geplant, ging ik op zoek naar informatie. Ik kende geen mensen met ondernemerservaring in mijn omgeving waardoor ik met een tabula rasa begon op dit gebied. Via mijn loopbaanbegeleiding “Passion for Work” kwam ik al snel in contact met “Zeker van haar zaak”. Deze groep betekende voor mij het begin van ondernemersland. Ik kon hier veel van mijn vragen op kwijt en werd steeds naar de juiste mensen doorverwezen. Uiteindelijk vond ik op deze groep ook mijn juriste en mijn boekhoudster, naast een aantal goede vriendinnen en leuke zakenpartners.

In november 2017 was er de beurs voor ondernemers in Flanders Expo (Ondernemen in Vlaanderen) in Gent waar ik naartoe ging. Ik passeerde er bij de stand van De Startersfabriek waar ik Olivier (De Cock - manager van De Startersfabriek n.v.d.r.)  aansprak over netwerkevents voor gezondheidsprofessionals. Hij verwees me door naar de Taborgroep.
Ook nam ik er deel aan een aantal speeddates waardoor ik in contact kwam met Carmen Lecluyse van de Straight Line Business School. Zij heeft mij gedurende mijn opstartmaand begeleid om wat snelheid te maken met mijn opstart. Ik geloof niet dat ik zonder haar hulp even snel een evenwicht zou hebben gevonden in mijn nieuwe situatie. Ik was immers op 1 februari 2018 voltijds gestart in hoofdberoep als werknemer en startte ongeveer gelijktijdig mijn bijberoep op. Best wel pittig, maar na al die maanden voorbereiding wou ik eindelijk mijn zaak in de wereld zetten. Het voordeel voor mij was dat ik door deze constructie geen financiële druk voel en rustig de tijd kan nemen om als ondernemer te groeien. Het grootste nadeel is dat ik veel efficiënter met mijn tijd dien om te gaan en dat is iets waarbij ik Carmen haar hulp heel nuttig vond.

Zelfkennis

Door te ondernemen ben ik mijzelf al meermaals tegen gekomen. Je ontdekt zaken over jezelf waar je geen weet van had. Zo ben ik te weten gekomen dat ik veel meer durf dan ik vermoedde en echt wel mag gaan staan voor wie ik ben. Sinds ik ondernemer ben, heb ik meer zelfvertrouwen. Elk succes dat je boekt, is dan ook aan jezelf te danken. Je gaat steeds op zoek naar nieuwe opties en kansen om te grijpen. Dat is voor mij het leukste aan ondernemer zijn: je denkt steeds in mogelijkheden. Als je dan toch eens een verkeerde keuze maakt, dan vind ik het belangrijk om hier iets uit te leren. Falen zie ik niet als iets ergs, we leren enkel uit fouten.

Het is niet allemaal rozengeur en maneschijn

Als ik dan toch nadelen zou moeten opsommen aan het ondernemer zijn, dan is het wel de vele administratie en regels waar je kennis rond dient te hebben. Een goede boekhouder kan al veel doen hierin. Ook het juridisch kluwen is voor mij een moeilijk gebied. Het feit dat de GDPR zo rampzalig afgeschilderd is in een aantal ondernemerskringen maakt dat het voor mij wat beangstigend is. Ik ben steeds bang dat ik zaken vergeten ben. Dit is dan ook een gebied waar ik mezelf af en toe een peptalk in dien te geven. Uiteindelijk ben ik zeer alert voor regels waardoor ik misschien wat vaker mag vertrouwen op mijn eigen kunnen hierin.

Tijd nemen om te groeien

Wat mij het meest geholpen heeft in mijn traject is het verzamelen van tonnen informatie. Doordat ik zelf financieel niet veel mensen had om op terug te vallen, maakte ik uiteindelijk de keuze om in bijberoep te starten. Zo kreeg ik de ruimte om te groeien in mijn vaardigheden als ondernemer. Stap voor stap krijg ik nu een netwerk waardoor ik ook zichtbaarder word als ondernemer. Ik vond het heel beangstigend als ik grote succesverhalen las van starters omdat ik het gevoel kreeg dat ik er ook moest staan vanaf dag 1. Dit is niet het geval gebleken! Je mag rustig je tijd nemen om te groeien en je klaar te stomen. Rome is ook niet op 1 dag gebouwd.  

Waar vind je Astro Sanitas

Adres: 
Kortrijksesteenweg 544, 9000 Gent
Telefoonnummer: 

Heb jij ook nood aan een klankbord? Aan GRATIS advies of hulp van experts? Of gewoon een babbel met lotgenoten? Dan is het Starterssalon de geknipte plek voor jou!